Tömegsírok között szánkóztak kirándulók az egykori koncentrációs tábor területén

Megszigorították az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor helyén működő emlékhely őrzését, miután a kirándulók rákaptak a szánkózásra a tömegsírok között.

Az elmúlt hétvégén nagyüzem volt az egykori tömegsíroknál, az összes parkoló megtelt, de nem látogatókkal, hanem a télisportok kedvelőivel – közölte a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora-i Emlékhelyek Alapítvány.

Az alapítvány elnöke, Jens-Christian Wagner az emlékhelyre vonatkozó rendelkezések betartására és a holtak nyugalmának megőrzésére kérte az embereket, egyben közölte, hogy megerősítették az őrséget az egykori láger körül és fel fogják jelenteni az előírások megszegőit.

Wagner elmondta, hogy a szánkózás nyomai egészen a tömegsírnak ásott gödrökig vezetnek, mások kutyát sétáltattak, egy nő hordozható hangfalból bömbölő zenére sportolt a hóban.

„Az idő múlásával csökken a történelmi érzékenység”

– jegyezte meg.

A koronavírus-járvány miatt a környéken a téli sportolásra alkalmas létesítmények zárva vannak, ezért az emberek alternatív helyszínként találták meg az egykori koncentrációs tábor területét. Egy helyi történész, Rikola-Gunnar Lüttgenau a BBC-nek arról számolt be, hogy ezen túl is egyre többen használják a területet lovaglás, illetve motorozás céljából.

A Weimar melletti egykori buchenwaldi koncentrációs táborban csaknem 280 ezer embert tartottak fogva 1937 és 1945 között, 56 ezer ember pusztult bele a kínzásokba, az orvosi kísérletekbe, a betegségekbe, további 20 ezer ember halt meg a V2 rakéta gyártására 1943-ban létesített Mittelbau-Dora-i kiegészítő létesítményben.

Miután az amerikai csapatok felszabadították Buchenwaldot, a szövetséges erők parancsnoka, Dwight D Eisenhower tábornok a következőket mondta a koncentrációs táborról:

„Semmi sem döbbentett meg annyira, mint ez a látvány.”

(MTI, BBC)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp