Zsidó hagyományok szerint temethetik el Sas Józsefet?

82 éves korában, koronavírus fertőzésben hunyt el a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója. Közeli barátja szerint a népszerű humorista Sas József nagyon büszke volt zsidó gyökereire, ezért minden valószínűséggel zsidó temetése lesz.

Sas József a hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó mohikánja volt. Sas 2018. november elején bejelentette, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. 2019 elején feleségével Thaiföldön nyaralt, ahol kétoldali agyvérzést kapott. Egy különgéppel szállították Magyarországra, hónapokig kezelték a budakeszi rehabilitációs intézetben, majd a MAZSIHISZ szeretetkórházban.

2020 végén Sas József elkapta a koronavírus-fertőzést, súlyos megbetegedéssel szállították kórházba. 2021. január 17-én kórházi ápolása közben, 82 éves korában elhunyt.

Sas József egyik legjobb barátja, Beregi Péter úgy nyilatkozott a Ripost-nak, hogy zsidó hagyományok szerint vesznek majd végső búcsút Sas Józseftől, ami azt jelenti, hogy három napon belül el kell végezni a szertartást.

“Józsi amellett, hogy istenfélő ember volt, nagyon büszke volt zsidó gyökereire, hiszen ez a fajta öntudat a tragikus sorsú édesapjára emlékeztette őt. Igaz, hogy nem tartotta a hagyományokat, de mégis úgy vélem, hogy zsidó szertartáson veszünk majd tőle végső búcsút. Eszerint három napon belül el kell temetni a testét”

Sas József haláláról számos hírportál mellett a Mazsihisz is megemlékezett. Mint írták:

Sas József nagy idők tanúja, nagy hagyományok örököse, sajátos értelmezője, elmélyült, megindító, bájos ripacs, túlzásai a közönsége iránti szeretet megnyilvánulásai voltak, bármit megtett volna értük. Odaadó nevettető, akinek nem volt élete a színházon kívül, ebben is a régi iskolához tartozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp