Emléktáblát állítottak a Maros utcai nyilas tömegmészárlás áldozatainak

A budai zsidó kórház áldozatainak nevét felsoroló emléktáblát a Hegyvidéki és a Budavári önkormányzat egészségügyi szolgálata közösen készítette el.

1945. január 12-én a Chevra Kadisa Budai Izraelita Szentegylet Gyógyintézet elnevezésű kórházának 84 betegét, orvosát és ápolóját gyilkolták meg a Maros utca 16. szám alatt a nyilasok. Megkínzásuk után másnap további négy nővért lőttek agyon. Az áldozatokon az sem segített, hogy a kórház vöröskeresztes védlevéllel működött.

76 évvel a tömegmészárlást követően a Hegyvidéki és a Budavári önkormányzat egészségügyi szolgálata együtt állított emléktáblát az áldozatoknak az épület falán, ahol ma rendelőintézet működik. Az emléktáblát a két kerület polgármestere, V. Naszályi Márta és Pokorni Zoltán közösen avatták fel.

„A gyilkosok magyar nyilasok voltak, az áldozataik magyar polgárok”

– olvasható az emléktáblán.

Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester egy évvel ezelőtt a helyszínen tartott megemlékezésen beszélt elcsukló hangon nyilas nagyapjáról, akiről megemlítette, hogy „meghatározó, aktív szerepet vitt” a Maros utcai és a többi városmajori tömeggyilkosságban. Pokorni nagyapjának neve több más nyilas tömeggyilkoséval együtt évekig szerepelt a Maros utcai rendelőtől nem messze található turulszobron.

Bár az önkormányzat által felkért történészek a turul eltávolítására tettek javaslatot, a kerület képviselő-testülete tavaly júniusban mégis inkább úgy határozott, hogy a szobor a helyén marad, viszont átminősítik I. világháborús emlékművé. A kerület a Városmajorban egy új II. világháborús emlékművet tervez felállítani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp