Zsidó imaházat és turisztikai központot avattak Miskolcon

A borsodi megyeszékhelyen épülhet meg a vallási turizmus egyik jelentős komplexuma, amely a csodarabbik zarándokútjához is kötődik.

Hanuka első napján, a járványügyi előírásokra tekintettel, szűk körben adták át a komplexumot, amely annak a zarándokhelyek fejlesztését támogató uniós projekt részeként valósult meg.

Veres Pál polgármester és Markovics Zsolt főrabbi (jobbról balra), fotó: Végh Csaba

„A környező településeken, leginkább a II. világháborút megelőzően, rengeteg zsidó közösség élt, amelyeknek világhírű rabbijai voltak. Ezeknek a csodarabbiknak a sírjához manapság is sokan zarándokolnak”, mondta Markovics Zsolt főrabbi, aki Miskolci Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség vezetője a boon.hu-nak.

Miskolc mellett Sátoraljaújhelyen, Nagykállón, Makón, valamint Nyírtasson, Bodrog­keresztúron, Mádon, Olaszliszkán és Tállyán is találhatóak jelentős izraelita emlékek, amelyek felújítására a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) évekkel ezelőtt elnyert egy 1,4–1,5 milliárd forintot.

A nemrég átadott miskolci imaház a zsinagóga mellett található, ahol egy teljesen új közösségi teret, kóser konyhát és Miskolc zsidóságának a történetét és híres zsidó családokat bemutató látogatóközpontot alakítottak ki.

Markovics Zsolt (Fotó: Bujdos Tibor)

A főrabbi szerint az egyik cél, hogy megerősödjön a vallási turizmus a városban, akár nemzetközi szinten is. Terveik között szerepel a helyi zsinagóga felújítása is, amely szakrális és kulturális térként is funkcionálhatna.

„Hosszabb távon szeretnénk kialakítani az egyik melléképületben harmincfős turistaszállást és felújítani a mikvénket, a rituális fürdőt. Ez azonban mivel több tízmilliós beruházás, önköltségen nem valósítható meg, és még folynak róla a tárgyalások” – vázolta fel a főrabbi.

Jelenleg Miskolcon található az egyik legnagyobb vidéki zsidó közösség Magyarországon. Ez körülbelül százhúsz családot, azaz háromszáz–négyszáz zsidó embert jelent. A főrabbi szerint 100–120 fő kötődik a hitközséghez vallási vagy kulturális szempontból, akikkel a koronavírus járvány idején is igyekeznek tartani a kapcsolatot.

Elindítottak egy segélyvonalat az időseik számára, heti négy alkalommal tartanak online istentiszteletet, valamint közös tanulásra is lehetőségük nyílik az érdeklődőknek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp