Zsidó imaházat és turisztikai központot avattak Miskolcon

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A borsodi megyeszékhelyen épülhet meg a vallási turizmus egyik jelentős komplexuma, amely a csodarabbik zarándokútjához is kötődik.

Hanuka első napján, a járványügyi előírásokra tekintettel, szűk körben adták át a komplexumot, amely annak a zarándokhelyek fejlesztését támogató uniós projekt részeként valósult meg.

Veres Pál polgármester és Markovics Zsolt főrabbi (jobbról balra), fotó: Végh Csaba

„A környező településeken, leginkább a II. világháborút megelőzően, rengeteg zsidó közösség élt, amelyeknek világhírű rabbijai voltak. Ezeknek a csodarabbiknak a sírjához manapság is sokan zarándokolnak”, mondta Markovics Zsolt főrabbi, aki Miskolci Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség vezetője a boon.hu-nak.

Miskolc mellett Sátoraljaújhelyen, Nagykállón, Makón, valamint Nyírtasson, Bodrog­keresztúron, Mádon, Olaszliszkán és Tállyán is találhatóak jelentős izraelita emlékek, amelyek felújítására a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) évekkel ezelőtt elnyert egy 1,4–1,5 milliárd forintot.

A nemrég átadott miskolci imaház a zsinagóga mellett található, ahol egy teljesen új közösségi teret, kóser konyhát és Miskolc zsidóságának a történetét és híres zsidó családokat bemutató látogatóközpontot alakítottak ki.

Markovics Zsolt (Fotó: Bujdos Tibor)

A főrabbi szerint az egyik cél, hogy megerősödjön a vallási turizmus a városban, akár nemzetközi szinten is. Terveik között szerepel a helyi zsinagóga felújítása is, amely szakrális és kulturális térként is funkcionálhatna.

„Hosszabb távon szeretnénk kialakítani az egyik melléképületben harmincfős turistaszállást és felújítani a mikvénket, a rituális fürdőt. Ez azonban mivel több tízmilliós beruházás, önköltségen nem valósítható meg, és még folynak róla a tárgyalások” – vázolta fel a főrabbi.

Jelenleg Miskolcon található az egyik legnagyobb vidéki zsidó közösség Magyarországon. Ez körülbelül százhúsz családot, azaz háromszáz–négyszáz zsidó embert jelent. A főrabbi szerint 100–120 fő kötődik a hitközséghez vallási vagy kulturális szempontból, akikkel a koronavírus járvány idején is igyekeznek tartani a kapcsolatot.

Elindítottak egy segélyvonalat az időseik számára, heti négy alkalommal tartanak online istentiszteletet, valamint közös tanulásra is lehetőségük nyílik az érdeklődőknek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp