Már az oltás első dózisa után csökkent a fertőződés mértéke Izraelben az beoltottak körében

Ez az első bizonyítéka annak, hogy a Pfizer-vakcina nemcsak azt gátolja, hogy a beoltott személy megfertőződjön, hanem a kitett személyt abban is akadályozza, hogy átadja a vírust másoknak.

A legnagyobb izraeli egészségbiztosító pénztár, a Klalit jelentős számú, 200 ezer 60 évesnél idősebb páciens adatainak elemzéséből kimutatta, hogy két héttel az első dózis után harmadával kevesebben voltak az új fertőzöttek között az idősek, s nem csak az oltottak körében csökkent a megbetegedések száma.

Egy ultraortodox férfi megkapja a koronavírus elleni védőoltást az izraeli Asdódban

A kutatás legfőbb kérdése az volt, hogy vajon csak az oltottak megbetegedését akadályozza-e meg, vagy a vírus továbbadását is lassítja a vakcina. Az azonosított fertőzöttek adataiból az derült ki, hogy az oltás 5-12 napig nem hatott ki az általános fertőzési arányokra a megfigyelt 200 ezer 60 évesnél idősebb körében, de a 13. napon már enyhén csökkent, és a 14. naptól harmadával csökkent megfertőződésük az egész korosztályra kivetítve.

Egy másik egészségbiztosító, a Maccabi pedig 430 ezer beoltott megvizsgálása után 60 százalékos csökkenést állapított meg a fertőzöttek arányában. Itt a kutatás úgy zajlott, hogy összehasonlították az oltást követő első napok adatait a 13. napos fertőzési adatotokkal.

Az egészségbiztosítók eredményeiben látható különbségre nem érkezett magyarázat. Sharon Alroy-Preis, az izraeli Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője a 12-es tévécsatornának mindenesetre közel 50 százalékos csökkenésről beszélt a fertőzések arányát illetően az oltás első dózisát követő 14. nap után. Az előzetes adatokat beoltott és nem beoltott emberek vizsgálatát követően kapták meg.

Az izraeli kutatások minden esetben azt mutatják, hogy a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina nem csak az oltottakat védi meg a COVID-19 fertőzéstől, hanem azt is segít megelőzni, hogy a már beoltott emberek továbbadják a betegséget másoknak.

Ran Balicer professzor, a Klalit kutató részlegének a vezetője szerint noha az eredmények csak előzetesek, de „nagyon biztatóak”. „Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a megfigyelések nem azt mutatják, hogy teljes védelmet nyújt az oltás a betegséggel szemben” – figyelmeztetett a további óvatosságra. „Ezért az oltottaknak továbbra is óvatosaknak kell lenniük, arcmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a közegészségügyi utasításokat a körülöttük élők védelme érdekében” – tette hozzá.

Alroy-Preis pedig arra figyelmeztetett, hogy az új súlyos betegek 17 százaléka, 180 személy is megkapta már az oltás első fázisát. Balicer elmondta, hogy a szakértők reményei szerint a következő hetekben bebizonyosodik, hogy az oltás segíti-e a fertőzött emberek súlyos COVID eseteinek és kórházi kezelésének csökkentését is.

Netanjahu: Izrael lesz az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból – Kibic Magazin

Az izraeli kormányfő szerint március végéig minden 16 évesnél idősebb izraeli hozzájuthat a koronavírus elleni oltáshoz. A pészachot már mindenki a hagyományos módon töltheti. „Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” – ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amelyet az ország összes televízió csatornája élő adásban közvetített.

Az oltást a gyógyszergyártó cég utasításai alapján három hét után meg kell ismételni, és csak a vakcina második dózisának beadása után egy héttel ígérik a mintegy 95 százalékos védettséget az oltottak számára.

Izrael világelső a lakosság arányához viszonyítva a koronavírus elleni oltásokban, 2020. december 20-án kezdte meg az egészségügyiek és a különösen veszélyeztetett 60 év fölöttiek beoltását. Eddig a vakcina két dózisa közül az elsőt csaknem 2 millió embernek adták be, és már megkezdték a második dózis beadását is. (MTI, Ynet, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp