Biden egy ortodox zsidó nőt nevez ki a Nemzetbiztonsági Tanácsba

A megválasztott amerikai elnök a magyar zsidó gyökerekkel rendelkező Anne Neubergert nevezi ki a testület kiberbiztonsági tanácsadójának. Neuberger szatmári haszid szülei ott voltak az Entebbe reptéren kiszabadított túszok között.

Joe Biden az USA Nemzetbiztonsági Tanácsába egy újonnan létrehozott kiberbiztonsággal foglalkozó pozícióba tervezi kinevezni Anne Neubergert, írja a Politico. A lap úgy tudja, Neuberger kiberbiztonsági tanácsadó-helyettes lesz az amerikai elnök külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testületében.

Anne Neuberger

A 46 éves Neuberger több mint tíz éve a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársa, 2019 óta pedig a szervezet kiberbiztonsági igazgatójaként dolgozik. A Politico egyik forrása szerint azért esett rá a választás, mert az NSA-nál szerzett évtizedes tapasztalata mellett az egyik legtehetségesebb és legelismertebb kiberbiztonsági szakértőnek számít.

Anne Neuberger Brooklyn egyik ultraortodox negyedéből, Borough Parkból származik, magyar zsidó szülei a szatmári haszidizmus követői. Édesapja, a milliárdos George Karfunkel Magyarországon született, családjával az 1956-os forradalom leverését követően vándorolt ki az Egyesült Államokba. Karfunkel és felesége rajta voltak azon az Air France-gépen, amelyet 1976-ban palesztin terroristák térítettek el az ugandai Entebbébe. A túszokat később izraeli kommandósok szabadították ki.

A túszejtés idején Neuberger öt hónapos volt, erről a Ynet-nek mesélt egy néhány évvel ezelőtti interjúban. A szülei először látogattak volna el Izraelbe, őt a nagyszüleinél hagyták arra az időre. Amikor a terroristák a túszokat szelektálták, amerikai állampolgár édesapját is az izraeliekhez sorolták, mivel kipát viselt, az édesanyja pedig ragaszkodott hozzá, hogy vele marad.

Az interjúban Neuberger ultraortodox családjáról is beszélt, amelyet régi vágású szatmárinak definiált. Otthon jiddisült beszéltek, a szüleit pedig csak nehezen tudta meggyőzni arról, hogy egyetemen tanulhasson. Leginkább a hagyományokhoz ragaszkodó édesanyja ellenezte, aki szerint egy nőnek otthon van a helye. Végül úgy mentek bele, hogy közben dolgozik is a családi cégnél.

Először egy New York-i zsidó magánegyetem, a Touro College diákja lett, ahol a férfiak és a nők egymástól elszeparált osztályokban tanulnak. Itt közgazdásából és informatikából szerzett diplomát. Majd a Columbia Egyetemre járt, ekkor már férjnél volt, és terhesen látogatta az órákat. Bár két gyerek mellett nem volt egyszerű elvégeznie az egyetemet, ügyvéd férje támogatta, és sikeresen lediplomázott nemzetközi kapcsolatok szakon.

Neuberger amellett, hogy az NSA-nél magas pozícióban dolgozik és gyerekeket nevel, arra is nagy figyelmet fordít, hogy ne veszítse el a kapcsolatot a haredi zsidósággal. Arra már nincs ideje, hogy sábbáti kalácsokat süssön, létrehozott viszont egy alapítványt elvált ultraortodox nők megsegítésére. A szervezetet Neuberger irányítja önkéntes alapon, mintegy 1000 nőnek segítenek 30 közösségben Amerika szerte.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp