Netanjahu: Izrael lesz az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból

Az izraeli kormányfő szerint március végéig minden 16 évesnél idősebb izraeli hozzájuthat a koronavírus elleni oltáshoz. A pészachot már mindenki a hagyományos módon töltheti.

„Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” – ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amelyet az ország összes televízió csatornája élő adásban közvetített.

Izrael magasan vezet a koronavírus ellen beoltottak számában – Kibic Magazin

Közel 800 ezer izraeli állampolgár már megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Ezzel lakosságarányosan eddig Izraelben oltották be a legtöbb embert. Izraelben másfél héttel ezelőtt kezdték meg az oltások beadását, elsőként Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapta meg a vakcinát. Az izraeli kormányfő ezzel azt szerette volna propagálni, hogy az oltás biztonságos, és mindenki adassa be magának.

Az utóbbi napokban a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag  fogyása miatt lelassult a korábban rendkívül gyors ütemű, a múlt héten napi 150 ezer embert beoltó kampány.

A kormányfő bejelentette, hogy „óriási áttörést” ért el a Pfizer oltások beszerzésében, és a céggel kötött új megállapodás nyomán ismét gyorsabb fokozatra kapcsolhat az oltások menete, az új szállítmányok lehetővé teszik Izrael számára, hogy március végéig beoltsa az összes 16 éven felüli állampolgárt.

„Az első gép vasárnap érkezik, és több lesz egymás után” – hangsúlyozta a kormányfő. Az áttörést magyarázhatja, hogy Izrael a Pfizer „modellországaként” fog szolgálni, átadja a statisztikai adatokat a vakcina hatékonyságáról.
Netanjahu megígérte a március 23-i parlamenti választásra készülő országnak, hogy ha nem történnek váratlan események, akkor idén tavasszal a pészachot már mindenki teljes többgenerációs családja körében, a hagyományos módon töltheti.

„Izrael visszatér a normális életbe” – mondta Netanjahu, és egyszersmind arra is felszólította az ország lakóit, hogy tartsák be a szigorított országos karantén csütörtök éjféltől életbe lépő szabályait.

Izrael a harmadik ország, ahol engedélyt kapott a Moderna vakcinája – Kibic Magazin

Az amerikai gyógyszergyártó cég hárommillió ember beoltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot fog eljuttatni Izrael számára. Engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának használatát az izraeli egészségügyi minisztérium, írja a cég közleménye alapján az Izraelinfo. A Moderna szintén vakcináját eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése pedig a napokban várható.

A tel-avivi Ben Gurion reptérre csütörtökön érkezett meg az amerikai Moderna vállalat első oltóanyag szállítmánya is, amely a több mint százezer oltóanyagot tartalmazott. Ez az oltás harminc napig felhasználható, miután kivették a tárolását biztosító mínusz 20 fokos hűtőszekrényekből, szemben a Pfeizer vakcinájával, amelyet mélyhűtése után öt napon belül fel kell használni.

A december 20-án kezdett oltási kampányban eddig 1 millió 593 ezer izraelit oltottak be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával, ami az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát jelenti. Egyelőre a hatvan évnél idősebbek, az egészségügyi és a biztonsági dolgozók, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak oltást. Az oltás nem kötelező, de az izraeliek tömegesen önként kérik beadását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp