Izraeli politikusok elítélték a Washingtonban történt zavargásokat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli politikusok döbbenetüket fejezték ki annak nyomán, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban, és elítélték a történteket.

Benjámin Netanjahu kormányfő, Donald Trump egyik legszorosabb szövetségese csütörtökön gyalázatos tettnek nevezte a történteket, “amelyet el kell ítélni”. A Capitolium tüntetők általi megostromlását tombolásnak minősítve hozzátette, “nincs kétsége afelől, hogy az amerikai demokrácia győzedelmeskedni fog, mindig is így volt”.

“Határozottan el kell ítélni a globális demokrácia fellegvára elleni támadást” – közölte Gabi Askenazi külügyminiszter csütörtökre virradóra. “Biztos vagyok abban, hogy az amerikai nép és megválasztott képviselőik tudják, miként kell elhárítani ezt a támadást, és továbbra is határozottan megvédik az állam alapjául szolgáló értékeket, amelyek mindannyiunk számára fontosak” – tette hozzá a centrista Kék-Fehér párt politikusa, aki már bejelentette, hogy a március végi választások után visszavonul a politikai élettől.

“A demokrácia minden hívének fáj a szíve a washingtoni képek láttán” – írta Twitter-fiókjában Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke, védelmi miniszter. “Nem hittem, hogy ilyen képeket fogok látni a világ legerősebb demokráciájából. Ez bizonyítja, hogy még a politikai rivalizálás előtt meg kell állapodnunk a játékszabályokról: a jogállamiság betartásáról, a demokratikus eljárások tiszteletben tartásáról és a tiszteletteljes beszédről. Remélem, hogy hamarosan áldozatok nélkül véget ér ez a szörnyű esemény” – hangsúlyozta Ganz.

“Mélységesen elszomorítanak és megdöbbentenek az Egyesült Államokból érkező képek” – írta szintén a Twitter-fiókjában Jaír Lapid, a centrista ellenzéki Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöke. “Reméljük, hogy helyreáll a rend, és befejeződik a hatalmi átmenet. Amerikának vissza kell térnie ahhoz, hogy példaképként szolgáljon a demokráciák számára szerte a világon” – tette hozzá az ellenzék egyik vezető politikusa.

Juli Edelstein, a jobboldali Likud párthoz tartozó egészségügyi miniszter szerint Izraelnek figyelmeztetésként kell tekintenie a washingtoni törvényhozási épület, a Capitolium elleni támadásra.

“Le kell csillapodnunk, még mielőtt – Isten őrizz – nálunk is kikerülnének a dolgok az ellenőrzés alól” – nyilatkozta a katonai rádióban, minden bizonnyal az utóbbi hónapokban többször megjelent erőszakra utalva a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen és mellett tüntetők között.

Donald Trump támogatóinak egy csoportja azért hatolt be a Capitolium épületébe, hogy megakadályozza a tavaly év végi elnökválasztás eredményének szentesítését. A hatóságok végül a nemzeti gárda segítségével kiszorították a tüntetőket az épületből és annak környékéről is. Egy nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp