70 éves, gyémánt házassági évfordulót ünnepelhet a százéves holokauszt túlélő

„Még mindig szerelmesek vagyunk egymásba”, mondta Freddie Knoller, aki 1950 szilveszter éjszakáján, 70 éve vette feleségül jelenlegi párját.

Gyémánt esküvőt ünnepelhetett 2020 szilveszter éjjelén a holokauszt túlélő pár Londonban.

Freddie és Freda Knoller még mindig szerelemmel szereti egymást, mondta a lányuk Susie az esemény alkalmából.

A holokauszt oktatásával foglalkozó Freddie idén áprilisban lesz 100 éves. Feleségével, a 92 éves Fredával egy vakrandin találkoztak a háború után, majd később, 1950 december 31-én házasodtak össze az USA-ban, Maryland-ben, egy hónappal később eljegyezték egymást, és pár hónap múlva már össze is házasodtak, majd 1952-ben visszaköltöztek az Egyesült Királyságba, írja a Jewish News.

„Szerelem volt első látásra”, mondta a lányuk, Susie.

Freddie és Freda Knoller

Freddie 1921-ben született Bécsben, elmenekült a nácik elől, ám 1940-ig Belgiumba n fogva tartották. Át akart szökni a francia határon, de letartóztatták. Később hamis papírokkal mégis átjutott Franciaországba, és csatlakozott a francia ellenálláshoz. Francia barátnője azonban elárulta és ismét letartóztatták.

Auschwitz-ba deportálták, ahol 25 kg súlyú cement zsákokat kellett cipelnie, összebarátkozott egy francia rabbal, aki megosztotta vele az ételét. Bergen Belsenbe került, ahol a brit hadsereg szabadította fel 1945 májusában. A családjával Amerikában találkozott újra.

Egy másik holokauszt túlélő, Eve Kugler azt mondta a párnak: „igazi példaképek vagytok annak a sok száz embernek, akiknek elmeséltétek a történetek. Kívánom, hogy még sok és boldog évetek legyen együtt!”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp