Hamarosan megnyílik az új zarándokház Nyírtasson

A nyírtassi zsidó temetőben fekszenek a település nagy rabbijai, a nyírtassi haszid közösség „ősatyái”, akiknek a sírját sokszor távoli országokból érkező zarándokok látogatják. 

Távoli földrészekről is érkeznek zsidó zarándokok a nyírségi kis községbe, hogy leróják tiszteletüket a haszid ősök előtt a helyi zsidó temetőben. A helyi zsidó emlékhelyek ápolására létrejött Hácár Hákodes Tass Alapítvány célja, hogy egész évben folyamatos legyen a látogatottság, ezért határoztak a 200 fő befogadására alkalmas épület megépítése mellett.

A zarándokközpont megépítése után a temető felújítása következik, írja a szon.hu.

A tervek szerint lesz itt többek között imaterem, rituális fürdő hozzá kapcsolódó öltözőkkel és gépészeti helyiségekkel, lesz továbbá egy nagy méretű étkezőhelyiség, kóser konyha, múzeum, raktár, iroda és mosdóhelyiség is.

Az épületeket egy tokaji építésziroda tervezte meg a Hácár Hákodes Tass Alapítvány által delegált külföldi zsidó építész vezetésével. A beruházás a Széchenyi 2020 program részeként mintegy 285 millió forintos támogatással valósul meg. Az új épületeket várhatóan 2021 első negyedévében adják majd át a kivitelezők.

A megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítéséért jött létre a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt, ami Nyírtass mellett további 4 településen – Makón, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen és Nagykállóban is – valósít meg újabb beruházásokat a zarándokok megfelelő fogadása érdekében.

Kapcsolódó cikkünk:

https://akibic.hu/2020/06/09/zsido-zarandokhaz-epul-a-nyirtassi-izraelita-temeto-kozeleben/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp