Izraelben is megjelent a koronavírus gyorsabban terjedő mutációja

Két egymást követő napon, hétfőn és kedden is nyolcezer fölött volt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben a tizedik napja tartó zárlat ellenére. Ezért péntektől tovább szigorítanak a karanténon.

Az új koronavírus-fertőzések egyre meredekebben emelkedő számának csökkentésére legalább kéthetes „hermetikus” zárlatról döntött kedd este az izraeli kormány, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter előzetesen megegyezett a lényeges pontokról.

Egy ultraortodox férfi megkapja a koronavírus elleni védőoltást az izraeli Asdódban

Teljesen bezárják az iskolákat, és távoktatást vezetnek be, és várhatóan ezúttal az ultraortodox települések is követni fogják a kormányzati utasításokat a magasba szökő járványügyi adatok miatt. Ami azért lenne fontos, mert továbbra is az ultraortodox közösségekben terjed a legjobban a koronavírus, és ott okozza a legnagyobb gondot a zárlat pénteken életbe lépő szigorítása is, amely az összes oktatási intézmény bezárását írja elő, mert a vallási vezetők tiltják az internet otthoni használatát, és ezért nem tudják megszervezni a távoktatást.

Ráadásul ezekben a különösen vallásos családokban tilos a születésszabályozás is, és a kicsi, zsúfolt lakásokban rengeteg gyerek tartózkodik a karantén alatt egy időben, iskolai elfoglaltság nélkül. Az egyik legbefolyásosabb ultraortodox rabbi, Chajim Kanyevszki kedd délután előbb áldását adta a péntektől kezdődő iskolabezárásra, majd visszavonta beleegyezését.

Az állami szervek a gyakorlatban nem hajtatják végre a kormány döntéseit ezekben a közösségekben, tehát várhatóan tovább fognak működni a koronavírussal leginkább fertőzött jeruzsálemi intézmények, és országszerte a litván (nem haszid ultraortodox) vallási irányzathoz tartozó iskolák.

Az ország számos pontján azonosították a vírusnak az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutált változatát. A szerológiai vizsgálatok alapján harminc, a vírus új változatával fertőzött ember 189-nek adta át rövid idő alatt ezt a vírust Izraelben.

A kormány célja az összes nem létfontosságú munkahely bezárása, illetve kapacitásuk felére csökkentése. Az emberek csak akkor hagyhatják el lakásaikat, ha létfontosságú munkahelyeikre vagy a nyitva hagyott élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba mennek, illetve magányosan sportolhatnak a karantén időtartama alatt.

Az eddigi tíz helyett csak öten tartózkodhatnak együtt zárt térben, tíz főben korlátozták a szabad terepen gyülekezők számát. Továbbra is csak ezer méterre lehet elhagyni a lakásokat, és tilos egymás otthonába látogatni.

Izrael oltóanyaghiány miatt a jövő héten lelassítja vagy akár teljesen leállítja az oltását a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina első adagjával. Az új szállítmány várhatóan több hét múlva érkezik, de eközben a szükséges 21 nap letelte után megkapják a számukra félretett második adagot mindazok, akiket már beoltottak egyszer a vakcinával.

Az izraeli egészségügyi minisztérium engedélyezte az amerikai és a kanadai hatóságok után harmadikként az amerikai Moderna vállalat oltóanyagát is. Ebből nyáron hatmillió dózist kötöttek le.

Izrael a harmadik ország, ahol engedélyt kapott a Moderna vakcinája – Kibic Magazin

Az amerikai gyógyszergyártó cég hárommillió ember beoltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot fog eljuttatni Izrael számára. Engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának használatát az izraeli egészségügyi minisztérium, írja a cég közleménye alapján az Izraelinfo. A Moderna szintén vakcináját eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése pedig a napokban várható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp