Izrael a harmadik ország, ahol engedélyt kapott a Moderna vakcinája

Az amerikai gyógyszergyártó cég hárommillió ember beoltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot fog eljuttatni Izrael számára.

Engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának használatát az izraeli egészségügyi minisztérium, írja a cég közleménye alapján az Izraelinfo. A Moderna szintén vakcináját eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése pedig a napokban várható.

A közleményből az is kiderül, hogy az izraeli egészségügyi minisztérium hatmillió adag oltóanyagra adott le megrendelést, és az első szállítmányok már január elején fognak megérkezni. A Moderna az is bejelentette, hogy legalább 600 millió adag védőoltást fog előállítani 2021-ben. A cég jelenleg azon dolgozik, hogy egymilliárd adagra bővítse a kapacitását.

Izraelben eddig a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltották a lakosságot. Az elmúlt két és fél hétben mintegy 1,5 millió ember kapta meg az oltás első fázisát. A készletek a Ynet cikke szerint azonban fogyóban vannak, így az elkövetkezendő napokban valószínűleg lassítani kényszerülnek a rekordnak számító oltási tempón.

Izrael magasan vezet a koronavírus ellen beoltottak számában – Kibic Magazin

Közel 800 ezer izraeli állampolgár már megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Ezzel lakosságarányosan eddig Izraelben oltották be a legtöbb embert. Izraelben másfél héttel ezelőtt kezdték meg az oltások beadását, elsőként Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapta meg a vakcinát. Az izraeli kormányfő ezzel azt szerette volna propagálni, hogy az oltás biztonságos, és mindenki adassa be magának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp