16 éven belül megduplázódhat a haredi közösség Izraelben

Izrael népessége 9,291 millió fő, amely 1,7% növekedést mutat az előző évhez képest az izraeli Központi Statisztikai Hivatal év végén közzétett adatai szerint.

2020-ban a lakosság 151 000 fővel, azaz 1,7% -kal nőtt, ami megfelel az izraeli társadalom elmúlt évtizedben mért átlagos növekedési rátájának. A teljes népességnövekedés 84% -a természetes növekedés eredménye, míg 16% a migrációnak köszönhető.

Ezenbelül a haredi közösség kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az átlag izraeli népesség és 16 éven belül várhatóan megduplázódik, ami nagyjából fele időtartam a népesség többi részének azonos arányú növekedéséhez képest, írja az ujkelet.live az Izraeli Demokrácia Intézetre hivatkozva.

A Központi Statisztikai Hivatal, a kormányzati minisztériumok és ügynökségek, valamint az Országos Biztosítási Intézet adatai alapján az intézet jelentésében megállapította, hogy

az ultraortodox háztartások átlagosan a többi zsidó háztartás jövedelmének kevesebb, mint a felét keresik, ugyanakkor a közösség tagjai közül többen is magasabb színvonalú felsőoktatásra tértek át a jobban fizető munkahelyek reményében.

A jelentés azt is megállapította, hogy az év eleje óta tartó koronavírus-járvány nagyobb csapást mért az ultraortodox foglalkoztatásra, mint Izrael zsidó lakosságára általában véve.

Az első hullám jobban érintette a nőket, míg a második zárlat idején a férfiak jártak rosszabbul.

Összességében, a népesség többi részével ellentétben a nők foglalkoztatási stabilitása viszont nagyobb volt, mint a férfiaké.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp