Izraelben bármikor bekövetkezhet egy pusztító erejű földrengés

Egy nemrég napvilágot látott kutatás arra jutott, hogy Izraelben hamarosan bekövetkezhet egy, a Horvátországihoz hasonló erősségű földrengés. Egy ilyen katasztrófa sok halálos áldozattal járhat és komoly anyagi károkat okozhat.

Tegnap egy 6,4 erősségű földrengés pusztított Horvátországban, a rengést még Budapesten is érezni lehetett. Egy friss tanulmány most arra figyelmeztet, hogy az elkövetkezendő években Izrael térségében is bármikor lehet egy 6,5 erősségű földrengés. A Tel-Aviv Egyetem munkatársai által vezetett kutatás eredményeit idén novemberben publikálták a rangos Science Advances tudományos folyóiratban.

Az 1927-es földrengés pusztítása Jeruzsálemben (Fotó: Wikipédia)

A mai Izrael területét legutóbb 1927-ben rázta meg egy erős földrengés, amely jelentős kárt és több száz ember halálát okozta Jeruzsálemben, Betlehemben, Jerikóban és a környék több más városában. A mostani kutatás eredményei arról számolnak be, hogy hasonló erejű rengések Izrael térségében nagyjából 130 és 150 évenként ismétlődnek, de volt olyan időszak is a történelem folyamán, amikor csak néhány tíz év telt el a pusztító erősségű földrengések között.

Ennek oka, hogy Izrael keleti határa a Szír-Jordán árokban fekszik, amely az Észak-Szíriától egészen Mozambikig terjedő Afrikai-árokrendszer vagy más néven a Nagy-hasadékvölgy része. Ez az árokrendszer az afrikai és ázsiai földkéreglemezek távolodása során jött létre, maga a Szír-Jordán árok pedig az Afrikai-lemez és az Arábiai-lemez határán található. A földrengések jelentős része pedig pont az ilyen lemezek találkozópontjainál szokott kialakulni.

A kutatók annak érdekében, hogy kiderítsék a korábbi földrengések gyakoriságát és erősségét több száz méter mélyre fúrtak a Holt-tenger fenekén, és az onnan kinyert adatok alapján elemezték az elmúlt 220 ezer év földrengéseinek történetét. A kutatócsoport a tófenék fúrásokra specializálódott nemzetközi ICDP segítségével 2010-ben kezdte meg a vizsgálatot a Holt-tenger közepén.

A kutatást vezető Shmuel Marco professzor a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy mivel a Holt-tenger a Föld legmélyebb pontja, ezért minden télen a levonuló áradások hordalékot visznek magukkal, amelyek aztán a tó fenekén különböző rétegekben halmozódnak fel. A rétegek között megkülönböztethetőek azok, amelyek a télen képződtek az áradások során, illetve azok, amelyek a nyári párolgás idején jöttek létre. Minden ilyen rétegpár egy-egy évet jelöl.

Földrengés idején azonban ezek a rétegek összekeverednek és egy másik formában süllyednek le ismét. A kutatóknak ezen rétegek elemzése során, az általuk kifejlesztett fizikai képletek, illetve számítógépes modellezés segítségével sikerült rekonstruálniuk a geológiai leleltekből a térség földrengéseinek történetét.

Fúróállomás a Holt-tenger közepén (Fotó: Tel-Aviv Egyetem)

Az így kapott adatokból arra következtettek, hogy a Holt-tenger völgyének rengései nem állandó időközönként történtek, hanem egyes korszakokban nagyobb volt a tektonikus aktivitás, míg máskor kisebb. A kutatók azt is megállapították, hogy Izraelben jelentősen alábecsülték az erős földrengések gyakoriságát.

Eddig ugyanis úgy vélték, hogy 7,5 erősségű földrengések csupán 10 ezer évenként pusztítottak a térségben, a mostani kutatás viszont arra világított rá, hogy ilyen erejű rengések 1300-1400 évenként fordultak elő. A legutóbbi ilyen erősségű földrengés 1033-ban lehetett, vagyis nagyjából 1000 évvel ezelőtt. Ami azt jelenti, hogy az elkövetkező néhány száz évben várhatóan érkezik majd egy 7,5 erősségű rengés Izraelben.

A kutatás eredményei alapján egy, a Horvátországihoz hasonló erősségű földrengés viszont bármikor bekövetkezhet a Holt-tenger térségében. Marco professzor szerint jelenleg amúgy is egy tektonikailag igen aktív időszakban élünk. A geológiai adatok pedig nem hazudnak, statisztikailag igenis be fog következni egy erősebb földrengés Izraelben is. Ez lehet tíz vagy húsz év múlva, de lehet akár a jövő héten is.

A professzor arra is kitért, hogy egy ilyen erősségű rengés több száz sérültet, rengeteg halottat és komoly anyagi károkat okozhat. Az 1927-es földrengés során a térségben nagyjából 250 ember vesztette életét, azóta pedig a lakosság száma úgy két-háromszorosára növekedett. Marco arra figyelmeztet, hogy Izraelnek mindenképpen fel kell készülnie egy ilyen nagyságrendű katasztrófára. Hogy ez mennyire komoly problémát jelent, arról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen:

Egy nagy erejű földrengés jelenti a legnagyobb fenyegetést Izrael számára – Kibic Magazin

A gázai rakétatámadások és az iráni fenyegetés eltörpülnek azon veszély mellett, amit egy erősebb földrengés jelentene Izrael számára. A szakértők szerint ez bármikor bekövetkezhet, az ország azonban egyáltalán nem áll készen egy ilyen horderejű katasztrófa kezelésére. Két héttel ezelőtt egy gyengébb rengéssorozatot észleltek Izraelben, az első, a Richter-skála szerinti 2,1 és 4,1 közötti földmozgást később egy 4,5 erősségű rengés követett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp