Izraelben bármikor bekövetkezhet egy pusztító erejű földrengés

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy nemrég napvilágot látott kutatás arra jutott, hogy Izraelben hamarosan bekövetkezhet egy, a Horvátországihoz hasonló erősségű földrengés. Egy ilyen katasztrófa sok halálos áldozattal járhat és komoly anyagi károkat okozhat.

Tegnap egy 6,4 erősségű földrengés pusztított Horvátországban, a rengést még Budapesten is érezni lehetett. Egy friss tanulmány most arra figyelmeztet, hogy az elkövetkezendő években Izrael térségében is bármikor lehet egy 6,5 erősségű földrengés. A Tel-Aviv Egyetem munkatársai által vezetett kutatás eredményeit idén novemberben publikálták a rangos Science Advances tudományos folyóiratban.

Az 1927-es földrengés pusztítása Jeruzsálemben (Fotó: Wikipédia)

A mai Izrael területét legutóbb 1927-ben rázta meg egy erős földrengés, amely jelentős kárt és több száz ember halálát okozta Jeruzsálemben, Betlehemben, Jerikóban és a környék több más városában. A mostani kutatás eredményei arról számolnak be, hogy hasonló erejű rengések Izrael térségében nagyjából 130 és 150 évenként ismétlődnek, de volt olyan időszak is a történelem folyamán, amikor csak néhány tíz év telt el a pusztító erősségű földrengések között.

Ennek oka, hogy Izrael keleti határa a Szír-Jordán árokban fekszik, amely az Észak-Szíriától egészen Mozambikig terjedő Afrikai-árokrendszer vagy más néven a Nagy-hasadékvölgy része. Ez az árokrendszer az afrikai és ázsiai földkéreglemezek távolodása során jött létre, maga a Szír-Jordán árok pedig az Afrikai-lemez és az Arábiai-lemez határán található. A földrengések jelentős része pedig pont az ilyen lemezek találkozópontjainál szokott kialakulni.

A kutatók annak érdekében, hogy kiderítsék a korábbi földrengések gyakoriságát és erősségét több száz méter mélyre fúrtak a Holt-tenger fenekén, és az onnan kinyert adatok alapján elemezték az elmúlt 220 ezer év földrengéseinek történetét. A kutatócsoport a tófenék fúrásokra specializálódott nemzetközi ICDP segítségével 2010-ben kezdte meg a vizsgálatot a Holt-tenger közepén.

A kutatást vezető Shmuel Marco professzor a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy mivel a Holt-tenger a Föld legmélyebb pontja, ezért minden télen a levonuló áradások hordalékot visznek magukkal, amelyek aztán a tó fenekén különböző rétegekben halmozódnak fel. A rétegek között megkülönböztethetőek azok, amelyek a télen képződtek az áradások során, illetve azok, amelyek a nyári párolgás idején jöttek létre. Minden ilyen rétegpár egy-egy évet jelöl.

Földrengés idején azonban ezek a rétegek összekeverednek és egy másik formában süllyednek le ismét. A kutatóknak ezen rétegek elemzése során, az általuk kifejlesztett fizikai képletek, illetve számítógépes modellezés segítségével sikerült rekonstruálniuk a geológiai leleltekből a térség földrengéseinek történetét.

Fúróállomás a Holt-tenger közepén (Fotó: Tel-Aviv Egyetem)

Az így kapott adatokból arra következtettek, hogy a Holt-tenger völgyének rengései nem állandó időközönként történtek, hanem egyes korszakokban nagyobb volt a tektonikus aktivitás, míg máskor kisebb. A kutatók azt is megállapították, hogy Izraelben jelentősen alábecsülték az erős földrengések gyakoriságát.

Eddig ugyanis úgy vélték, hogy 7,5 erősségű földrengések csupán 10 ezer évenként pusztítottak a térségben, a mostani kutatás viszont arra világított rá, hogy ilyen erejű rengések 1300-1400 évenként fordultak elő. A legutóbbi ilyen erősségű földrengés 1033-ban lehetett, vagyis nagyjából 1000 évvel ezelőtt. Ami azt jelenti, hogy az elkövetkező néhány száz évben várhatóan érkezik majd egy 7,5 erősségű rengés Izraelben.

A kutatás eredményei alapján egy, a Horvátországihoz hasonló erősségű földrengés viszont bármikor bekövetkezhet a Holt-tenger térségében. Marco professzor szerint jelenleg amúgy is egy tektonikailag igen aktív időszakban élünk. A geológiai adatok pedig nem hazudnak, statisztikailag igenis be fog következni egy erősebb földrengés Izraelben is. Ez lehet tíz vagy húsz év múlva, de lehet akár a jövő héten is.

A professzor arra is kitért, hogy egy ilyen erősségű rengés több száz sérültet, rengeteg halottat és komoly anyagi károkat okozhat. Az 1927-es földrengés során a térségben nagyjából 250 ember vesztette életét, azóta pedig a lakosság száma úgy két-háromszorosára növekedett. Marco arra figyelmeztet, hogy Izraelnek mindenképpen fel kell készülnie egy ilyen nagyságrendű katasztrófára. Hogy ez mennyire komoly problémát jelent, arról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen:

Egy nagy erejű földrengés jelenti a legnagyobb fenyegetést Izrael számára – Kibic Magazin

A gázai rakétatámadások és az iráni fenyegetés eltörpülnek azon veszély mellett, amit egy erősebb földrengés jelentene Izrael számára. A szakértők szerint ez bármikor bekövetkezhet, az ország azonban egyáltalán nem áll készen egy ilyen horderejű katasztrófa kezelésére. Két héttel ezelőtt egy gyengébb rengéssorozatot észleltek Izraelben, az első, a Richter-skála szerinti 2,1 és 4,1 közötti földmozgást később egy 4,5 erősségű rengés követett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp