Terrorizmus vádjával bebörtönöztek Szaúd-Arábiában egy ismert nőjogi aktivistát

Ludzsejn al-Hadhlúl többek között annak érdekében kampányolt, hogy a nőknek joguk legyen autót vezetni Szaúd-Arábiában. Az évek óta fogva tartott és október vége óta éhségsztrájkoló nőt a börtönben megkínozták és szexuálisan is bántalmazták a család állítása szerint.

Terrorizmus vádjával öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság egy nőjogi aktivistát, akinek fogva tartása miatt Rijád korábban nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került.

Ludzsejn Al-Hadlúl

A kormányközeli, Szabq című hírportál értesülése szerint Ludzsejn al-Hadhlúlt egyebek közt abban találták bűnösnek, hogy külföldi érdekeket szolgál, és az internet segítségével igyekszik megzavarni a közrendet.

Hadhlúlt két éve, 2018 májusában vették őrizetbe, és a Szabq arról tájékoztat, hogy ezért a bíróság a büntetéséből két évet és tíz hónapot elengedett. Hadhlúlnak 30 napja van fellebbezni.

A legismertebb szaúdi nőjogi aktivistának számító Hadhlúlt több társával együtt vették két éve őrizetbe. Legtöbbjük annak érdekében kampányolt, hogy a nőknek joguk legyen autót vezetni Szaúd-Arábiában, amit egy hónappal később biztosítottak is.

Szaúdi nőjogi aktivisták

Hadhlúl bírálta azt a rendszert is, amely szerint az országban a nőknek számos dolgot csak a férfi gondviselő engedélyezhet.

Családja azzal vádolja a hatóságokat, hogy az egyébként október vége óta éhségsztrájkoló nőt a börtönben megkínozták és szexuálisan is bántalmazták. Az ügyben bírósághoz is fordultak, ám a múlt héten bizonyítékok hiányára hivatkozva elutasították a beadványukat.

Októberben az Európai Parlament Hadhlúl elengedését sürgette a szaúdi hatóságoknál, novemberben pedig a felhíváshoz csatlakozott az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága (CSW) is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp