Karácsonyi bagel

Kultúrák találkozása a konyhaasztalon: fehérboros narancsleves, kóser káposzta és egy klasszikus bagel, amely eredetileg karácsonyra készült, de igazán bármikor jól jön, ha éppen nincs friss kenyér a környéken. A Kóser de finom receptje.


A karácsonyi időszak remek dolog. Az ember akárhova megy, mindenhol csodálatosan feldíszített asztal és remek fogások várják. AKarácsonyi bagel hosszú sötét éjjeleket jól egyensúlyozza a sok gyertya és a közös főzőcskézés. Nálunk a karácsony általában a kultúrák találkozása a konyhaasztalon. Édesanyámnál ugyanis ilyenkor a fehérboros narancsleves mellé mindig kisül az asztalra még két barchesz is, és második fogásnak általában elmaradhatatlan szereplő a sült lazac jó sok fokhagymával.

Édesapámnál azonban mindig valami meglepetés vár minket. Idén füstölt lazac saláta és aszalt szilvával töltött kóser pulyka, na és persze elképesztő mennyiségű bejgli. Ezt nálunk mindig apu süti az egész családnak. Idén tizenkét tekercset. Nekünk is jutott belőle négy, úgyhogy egy jó darabig megvan a reggelink.

Egyvalaminek azonban mégis híján van az ember karácsonykor – a friss kenyérnek. Főleg, ha hagyományosan hallevest és töltött káposztát készít erre a három napra. Nálunk legalábbis a mai napra már akut kenyérhiány lépett fel, holott még ma is várunk vendégeket a jó kis kóser káposztára, ami idén pulyka felső combból és füstölt kolbászból készült.

Ez a harmadik karácsony, hogy apukámmal a kóser káposztával kísérletezünk. Próbáltunk vegetáriánust – ő szójából, én dióból de mind a kettőnké a kukában landolt, mert sajnos ehetetlenre sikeredtek, pedig jó volt az illatuk. Tavaly kóser marhából készültek a káposztába valók – ez már nem volt ehetetlen de, bár nagyon jó minőségű volt a hús, mégis túlságosan száraz lett a töltelék.

Apu ötlete volt, hogy idén csináljuk pulykából, és eddig ez sikerült a legjobban. Jövőre mehet bele a kolbász mellé majd még egy kis füstölt hús is, de nekem így is nagyon ízlik. Mondjuk én igencsak szeretem a székely káposztát. Szóval most van belőle két vajlinggal, de kenyér meg sehol, így nekiálltunk a rabbival reggel, és begyúrtunk egy nagy adag tésztát. Persze nem kenyérnek, hanem csak így zsidósan – bagelnek.


Bagel recept:

Hozzávalók
2 ek száraz élesztő vagy egy fél friss
½ ek cukor
2 bögre víz
3 ½ bögre (500g) jó minőségű liszt

1 ek barna cukor
1 ½ ek só

2 ek olíva olaj

A díszítéshez

Nigella seeds, só, mák, szezámmag, amihez kedvünk van

Így készül:

Egy bögrében meleg vízzel és a fél evőkanál cukorral felfuttatom az élesztőt. Közben egy nagy tálba szitálom a lisztet, a sót és a barna cukrot. A halom közepébe csinálok egy nagy lukat, és ebbe öntöm az élesztőt meg a két evőkanál olajat, és jól összedolgozom. Ez, ha kézzel gyúrjuk a tésztát, akkor körülbelül húsz perc dagasztást jelent. A kész tészta akkor jó, ha a selymes állagú.


Ha kész, megkenegetem olíva olajjal, letakarom, és meleg helyen hagyom kelni úgy egy órát vagy addig, amíg a kétszeresére nem nő.

Ha megnőttek, egy belisztezett felületen nyolc kis gömböcöt formázok a tésztából, és a közepükbe az ujjammal lukat nyomok, kihúzogatom a szélét, hogy bagel formát kapjak. A kész gömböcöket, kiolajozott sütőlapra teszem. Ha mind megvan, letakarom a bageleket egy konyharuhával, és hagyom 10 percet pihenni. Ezalatt begyújtom a sütőt, és előmelegítem 220 ºC-ra.


Egy nagy fazékban felteszek vizet forrni egy evőkanál barna cukorral és ugyanennyi sóval. Van olyan recept, amiben a vízhez még egy fél bögre mézet is tesznek, de ezt még nem próbáltam.

Ha forr a víz, beledobom a bageleket úgy, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ez 2-4 bagelt jelent egyszerre, fazéktól függően, és 30 másodpercet hagyom rotyogni oldalanként. Minél többet fő, annál rágósabb, “bagelesebb” lesz a tészta, de 2 perc per oldalnál semmiképpen se főzzük tovább őket. Ha kifőtt, kiszedem, és egy szilikonos sütőlappal kibélelt tepsibe helyezem, majd ízlés szerint megszórom őket magokkal.


Ha mind megvan, mehetnek a sütőbe. Nagyjából 20-25 perc alatt sülnek meg, de akkor jók, ha kellemesen barna színűek. Ilyen egyszerű.

Kóser de finom

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp