Izraelben meghalt az első olyan beteg, aki másodszor is elkapta a koronavírust

Az ország fertőző betegségek szakértője szerint nem világos, hogy ez mit jelent az országban jelenleg zajló tömeges oltási program szempontjából. Eddig 280 ezren kapták meg a vakcinát.

Izraelben meghalt az első olyan beteg, aki másodszorra is elkapta a fertőzést – írja az ynetnews.com. A tesztek azt mutatják, hogy a beteget a vírus két különböző törzse támadta meg. Az első alkalommal sikeresen felépült a betegségből, és visszatért abba az idősotthonba, ahol lakott.

Az áldozatról annyit lehet tudni, hogy 74 éves volt és férfi. Első alkalommal két negatív teszt után engedték ki a kórházból, majd később az idősotthonban újabb nagy fertőzéshullám ütötte fel a fejét. Ekkor ismét tesztelték, ezúttal pedig pozitív lett az eredmény: ismét elkapta a fertőzést. Kórházba került, légzési elégtelenséggel, majd november végén elhunyt.

Izraelben öt fő koronavírustörzset azonosítottak eddig, és a tesztek azt mutatták, hogy a férfi második fertőzése más törzsből származott.

Úgy tudni, a férfi első megfertőződése után kevés ellenanyagot termelt, és ez lehetett az oka annak, hogy ismét beteg lett..

„Nagyon aggasztó, hogy egy személy másodszor is megfertőződhet, amíg a vírus mutálódik” – mondta Galia Rahav professzor, a helyi Fertőző Betegségek Laboratóriumának vezetője, aki még nem tudja, milyen hatással lesz ez a koronavírus-vakcinára.

Megkezdődik a harmadik országos zárlat

Izrael december 20-án megkezdte tömeges oltási programját. Eddig 280.000 embert oltottak be a közel tízmilliós országban, amelyet három héttel később egy újabb oltással kell megerősíteni.

Az elsők között egyelőre csak az egészségügyi dolgozókat és a hatvanévesnél idősebbeket oltják be, s várhatóan csak a jövő héttől lesz elérhető a díjmentes vakcina a többi korosztály számára is.

Továbbra is igen magasak a járvány fertőzési adatai: az elmúlt hét napban elvégzett mintegy 540 ezer teszt szerint a szűrtek 4,3 százaléka bizonyult vírushordozónak, és jóval 1 fölött van a vírus terjedését jelző fertőzési ráta. Ismét az arab és az ultraortodox településeken különösen magas a vírushordozók aránya.

Ezért vasárnap este öt órakor megkezdődött a zsidó államban a koronavírus-járvány miatti harmadik országos zárlat. Ismét csak ezer méterre hagyhatják el otthonaikat az ország lakói, csak létfontosságú élelmiszerek vagy gyógyszerek vásárlására léphetnek utcára, illetve ha egyedül sportolnak a szabadban.

Március óta 400 099-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 35 560 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 3222-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1056 beteget ápolnak kórházakban országszerte, közülük 604-en súlyos állapotban vannak, 145 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp