Nem karácsonykor született, télen fogant – érdekességek Jézusról

Népiskolába járt, tájszólásban beszélt, nem germán típusú férfi volt, és nem karácsonykor született. Kevéssé ismert tények Jézus Krisztusról. Az atv.hu összeállítását ajánljuk.

Télen fogant és ősszel született

Lukács evangéliumából tudjuk, hogy Erzsébet, Keresztelő János anyja terhességének hatodik hónapjában Máriának angyal jelentette be, hogy ő is teherbe esik, s fiút hoz a világra. Ha innen számoljuk Jézus megfoganását, akkor az éppen Hanuka, azaz a „fények ünnepén”, a zsidó naptár szerinti kiszlév hónapban (november közepétől december közepéig tart) történt, míg születése Tisri hónap (szeptember közepétől október közepéig tart) közepe táján, éppen a sátorok ünnepére esik.

Szülei eleinte speciális házasságban éltek

Jézus nevelőapja, József és fiatal felesége egy háztartásban éltek, szülői felügyelet alatt Mária terhességének 9 hónapja alatt, de ez szigorúan az asztalközösségre korlátozódott. Ezalatt József, a korabeli szokásoknak megfelelően apósa szakmájának elsajátításán fáradozott és felkészült az egzisztenciateremtésre, mint generálkivitelező.

Nem germán típusú férfi volt

A közkeletű Jézus-ábrázolások, vagy épp filmek általában nem egy sémita-júdeai arcvonásokkal rendelkező, sötétebb bőrtónusú Jézust jelenítenek meg, hanem inkább egy germán-latin európai arcot. Pedig Dávidról, Jézus őséről maga a Biblia jegyzi föl, hogy alacsony volt és vörös hajú. Egy realista Jézus-film castingján Woody Allen vagy „Kis Kabos” nagyobb eséllyel indult volna, mint Robert Powell vagy James Caviezel.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp