Az öt legjobb zsidó karácsonyi film

Van néhány karácsonyi film, amely valamilyen módon zsidókhoz is kapcsolódik, akár a sztori, akár az alkotók révén. Most egy magazin összeszedte a szerintük ebben a kategóriában létező legjobb alkotásokat. Bruce Willis és egy rakás szőrös kis izé is érintett.


A Tablet Magazine gondolt azokra a zsidókra, akik karácsonyoznak ugyan, de azért szeretnének ebbe az ünnepbe is némi zsidó színt csempészni. Nekik készült ez az összeállítás, amely abban az esetben lehet hasznos, ha a célközönség esetleg a négy fal közé reked az ünnep ideje alatt. Itt van tehát az öt legjobb olyan karácsonyi film, amellyel kapcsolatban a Tablet munkatársai valamilyen zsidó összefüggést véltek felfedezni.


A sorrendnek sincs semmilyen jelentősége.

Drágán add az életed! (1988): Bruce Willis szinte minden esély nélkül szembe száll a jól képzett német zsoldosokkal, a ’80-as évek klasszikussá vált akciófilmjében. A főgonosz Alan Rickman pedig Jasszer Arafatról mesél viccet, de még Händel Messiása is elhangzik. Ráadásul az egész sztori karácsonykor játszódik.

Szellemes Karácsony (1988): Az igaz, hogy itt Bill Murray már csak a Szellemirtók sikerét aratja le, de azért létezik ennél rosszabb decemberi tevékenység is. A filmben amúgy van néhány remek cameo, akad egy-két aranyköpés, és persze ott az ilyenkor elmaradhatatlan szerelmi szál.

Szerepcsere (1983): Ez az egyik legviccesebb olyan film, amelyben Dan Aykroyd télapónak öltözve sózott halat tömköd a szakállába. Ő és Eddie Murphy összeállnak, hogy aztán bosszút álljanak a felső tízezer tagjain. John Landis klasszikus komédiája, amelyet ráadásul Herschel Weingrod írt.

Egész évben farsang (1942): Ebben a filmben aztán az összes ünnep szerepel, Bing Crosby és Fred Astaire pedig egy teljesen másik Amerikába kalauzol. Mellesleg pedig Pearl Harbor bombázása pont egybe esett a film készítésével, ezért aztán a függetlenség napi jelenet sokkal bombasztikusabb lett az eredetileg tervezettnél.

Szörnyecskék (1984): A végére egy horror-komédia egy balul sikerült karácsonyi ajándékról és a túl kései ünnepi nassolás veszélyeiről. A történet egy apáról szól, aki azt gondolja, hogy jó ötlet egy helyes kis szőrös izét a fiának ajándékozni. A kis szőrös izéből pedig víz és éjfél utáni kajálás következtében sok nyálkás és ijesztő izé lesz, akik persze tönkrevágják az egész város karácsonyát. A film egyik producere, Steven Spielberg is feltűnik egy rövid jelenetre.

Forrás: tabletmag.com

(a cikk eredetileg 2013. december 23-án jelent meg)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp