Hogyan zajlik egy zsidó ünnep karantén idején?

A Lauder Iskola diákjai által készített videóban a tavaszi karantén idejére esett széder este a koronavírus-járvány ellenére egy csapásra válik igazi közösségi eseménnyé. A kisfilm a harmadik helyen végzett a Centropa Alapítvány videóversenyén.

Kihirdették a Centropa Alapítvány Zsidó emlékek nyomában elnevezésű videóversenyének idei győzteseit. A szervezet negyedik alkalommal hirdette meg a versenyt a visegrádi országok diákjai számára, a pályázatokat helytörténet, személyes történet, zsinagóga, illetve hagyomány és kultúra témákban lehetett beküldeni. A nemzetközi zsűri 20 beérkezett kisfilm közül választotta ki a három legjobbat.

A harmadik helyezett videó a Lauder Javne Iskola diákjai, Körtvélyesi Vilma, Till Simon és Varga Kinga által készített Széder otthon című kisfilm lett. A járvány tavaszi első hulláma idején készült videóban egy olyan széder este látható, amelyben a karantén miatt szétválasztott emberek egyenként rakják össze az ünnep egy-egy elemét. Ezzel pedig a karantén ellenére egy igazi közösségi eseménnyé válik a kényszerből otthon megtartott peszachi ünnep.

A második helyet a zsűri döntése alapján a lengyelországi Chelm egyik iskolájának diákjai kapták meg, akik Paper for life (Papír az életért) című videójukban a város egyik szülöttjét, a holokauszt-túlélő Adam Gelbardot mutatják be. Gelbard kalandos úton, hamis papírokkal menekült meg a biztos haláltól a II. világháború idején.

A videóverseny győztese a The Shadow (Az árnyék) című kisfilm lett, amelyet szintén egy lengyel, ezúttal egy wroclawi iskola diákjai készítettek. A videó egy Wroclawban született Nobel-díjas zsidó kémikust mutat be, akinek személye a film végéig rejtve marad, a néző csak utalásokat kap az életének egyes fontosabb szakaszairól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp