A kóser vágás tilalma azt üzeni, hogy a zsidók nem kívánatosak Európában

Mind egyes zsidó szervezetek, mind az izraeli Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja az EU döntését, amely ellehetetleníti a kóser vágást. A magyar kormány szerint a törvény korlátozza a zsidók vallásszabadságát.

Az európai zsidó közösség vallásszabadságának korlátozásaként értékelte Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Európai Bíróság csütörtöki döntését, amely fenntartotta a kóser rituális vágás betiltását Belgiumban.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke pénteki közleményében kiemelte: a határozat az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése.

“Magyarország kereszténydemokrata kormánya mindig védeni fogja zsidó közösségének szellemi és fizikai jólétét, hagyományaik megőrzését” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes szerint ahogy Magyarországnak, úgy az Európai Uniónak is védenie kell zsidó közösségei vallásszabadságát. “Ha ezt elmulasztja, akkor végül elveszíti saját identitását is” – jegyezte meg.

Az izraeli Külügyminisztérium csütörtökön kijelentette, dolgozni fog azon, hogy visszavonásra kerüljön az Európai Unió legfelsőbb bíróságának ítélete, amely fenntartotta az előzetes kábítás nélküli vágás tilalmát Belgium flamand régiójában.

„Az Európai Bíróság ma jóváhagyta a kóser vágások tényleges betiltását Belgiumban, kemény üzenetet küldve az egész európai zsidóságnak. Túl azon, hogy a döntés sérti a vallásgyakorlatot és a vallásszabadságot Európában – amely az EU egyik alapvető értéke -, azt a jelet küldi a zsidó közösségek számára, hogy nem kívánatosak Európában”- közölte a Külügyminisztérium.

„Fontos találni egy utat a döntés megváltoztatására, és lehetővé tenni az Európai Unió zsidó állampolgárainak, hogy továbbra is betarthassák a zsidó vallás parancsolatait. Minden más döntés ellentétes a vallásszabadság azon értékeivel, amelyeket az uniós polgárok teljes joggal támogatnak.”

Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli Európai Zsidó Szövetség elnöke üdvözölte Semjén Zsolt kiállását az Európai Bíróság kóser vágást tiltó ítéletével szemben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp