Hajós Alfréd köztéri szobrot kaphat Budapesten

Az első magyar olimpiai bajnoknak ez idáig nem volt köztéri szoba Magyarországon. A Mazsike most pályázatot írt ki a szobor elkészítésére a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) néhány évvel ezelőtt kezdeményezte az első olimpiai bajnok, sportvezető és építész Hajós Alfréd köztéri szobrának felállítását. Mint az a szervezet a Kibic számára is elküldött közleményéből kiderül, a kezdeményezést mindenki örömmel támogatta. Az előkészítő munkálatok pedig mostanra értek abba a szakaszba, hogy kiírhatták a pályázatot az alkotóművészek számára.

Hajós Alfréd

A szobrot a Margitszigeten található, Hajós Alfrédról elnevezett és általa tervezett Nemzeti Sportuszoda közelében helyeznék el. A szoborállítási projektben a Mazsikén kívül részt vesz a Maccabi VAC, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Úszó Szövetség, a Hajós Alfréd Társaság, Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzeti Sportközpontok.

Az 1878-ban, Guttmann Arnold néven, szegény zsidó családban született Hajós Alfréd 1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon nyerte Magyarország első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban. Ezt követően az 1200 méteres távon is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Hajós Alfréd polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett. A Nemzeti Sportuszodán kívül ő tervezte a debreceni Aranybika Szállót, az újpesti labdarúgó stadiont a Megyeri úton, illetve a holokauszt mártírjainak emlékművét a Kozma utcai zsidó temetőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp