Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a Halle zsinagógája elleni merénylet szélsőjobboldali elkövetőjét

A bíróság a merényletet a II. világháború óta Szász-Anhalt tartomány területén elkövetett legalávalóbb antiszemita bűncselekményként jellemző ügyészség indítványát elfogadva rótta ki a legsúlyosabb büntetést a vádlottra. Az ítélet nem jogerős.

A Szász-Anhalt tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 28 éves férfinak a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért a zsidó imahely elleni „gyáva támadásával” kioltotta két ember életét és megpróbált megölni még 51 embert.

Megemlékezés a hallei zsinagóga elleni támadásra

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Stephan B. néven azonosított merénylő így az első tizenöt év letöltése után sem szabadulhat feltételesen a fegyházból.

Stephan B. lőfegyverrel a kezében tavaly október 9-én megpróbált bejutni a hallei zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jom kipur, az engesztelés napja alkalmából.

A hatóságok megállapítása szerint a vádlott szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból tört a hívők életére. Korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt.

Megemeli a német kormány a zsidóság védelmére szánt összeget – Kibic Magazin

További 22 millió eurót ad Németország a helyi zsidó szervezeteknek a biztonsági költségek fedezésére, miután zsidó vezetők az antiszemitizmus erősödése miatti aggodalmuknak adtak hangot. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa a múlt héten bejelentette, hogy megállapodást kötött a német kormánnyal, amely keretében a kormány finanszírozni fogja a zsinagógák és közösségi épületek védelmének megerősítését, közölte a JTA.

A zsinagóga kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe sem jutott be. A sikertelen próbálkozás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp