Nem lesz Európában kóser hús?

Ellehetetlenítette a kóser vágást az Európai Bíróság.

Egy 2017-es belga törvény megtiltotta az állatok rituális, kábítás nélküli vágását, mivel a helyi törvényhozás szerint ez állatkínzásnak minősül. Zsidó és muszlim szervezetek ekkor az Európai Bírósághoz fordultak arra hivatkozva, hogy a döntés sérti a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogaikat, írja a jpost.com.

Az ügyben tegnap született döntés, ennek értelmében a kábítást előíró törvény megfelelő egyensúlyt biztosít az állatok védelme és a szabad vallásgyakorláshoz való jog között, ugyanis nem magát a vágást tiltották be, csak a kábításra vonatkoznak új előírások.

A The Jewish Chronicle cikke szerint az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi azt mondta, ez egy „szomorú nap az európai zsidóság számára”, mivel az állatjólétet a vallásszabadság alapvető joga fölé helyezte a törvénykezés, úgy véli, ez azt jelenti, hogy a törvény szerint az állat fontosabb, mint az ember.

Ugyanakkor Margolin rabbi azt állította, hogy a kóser vágás az állat javát szolgálja, és minimalizálja a szenvedését.

A rabbi kilátásba helyezte, hogy a döntés hosszútávon oda vezethet, hogy nem lesz kóser hús Európában. Több más rabbi és szervezet is tiltakozott a döntés ellen, a kóser húst ugyanis mindannyian a zsidó kultúra egyik alaptermékének tartják.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp