Magyar-zsidó származású veterán 76 év után találta meg a háborúban vele fotózkodó gyerekeket

Martin Adler szülei még az első világháború után vándoroltak ki Magyarországról. A veteránnak sikerült megtalálnia azt a három testvért, akikkel együtt szerepelt egy fotón, amely 1944-ben készült egy észak-olaszországi kis faluban.

A 96 éves, magyar-zsidó származású amerikai veterán, Martin Adler az olasz fronton harcolt a második világháborúban. Évek óta látni szerette volna azt a három testvért, akikkel együtt szerepelt a fotón, amely az Appenninekben, egy kis faluban készült annak idején. A kutatást azonban megnehezítette, hogy nem emlékezett a falu nevére.

Egy újságíró, Matteo Incerti volt a segítségére, aki az interneten tette közzé a fekete-fehér felvételt. Ennek hatására jelentkeztek a képen szereplő testvérek. Bruno Naldi ma 83 éves, Mafalda81, Guiliana pedig 79.

A találkozás egyelőre csak online valósulhatott meg, miután a testvérek az újságíró közvetítésével megkeresték Martin Adlert. Adler egyébként zsidó származású, szülei az első világháború után vándoroltak ki Magyarországról.

A fotó azután készült, miután Adler bujkáló német katonákat keresett egy olasz hegyi faluban. Az egyik háznál furcsa zajokat hallottak egy kosárból, rá akartak lőni, amikor a házban lakó anya bevallotta, hogy a gyerekei bujkálnak ott. A katonák nem lőttek, majd amikor előbújtak rejtekhelyükről, akkor a gyerekek annyira megtetszettek Adlernek, hogy készített velük egy közös képet, írja a wantedinmilan.com.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp