Közel 500 év után gyújtottak ismét hanukai gyertyákat Sopron középkori zsinagógájában

Sopronból 1526-ban űzték el a zsidókat, azóta az Ó-zsinagógában nem ünnepeltek hanukát. Most, közel fél évezred múltán, ha szűk körben is, de fellobbantak az ünnepi lángok.

Sopronból a mohácsi csatát követően azért kellett távozniuk a zsidóknak, mert a helyi lakosság a törökökkel való együttműködéssel vádolta meg őket. Ekkor az 1300 körül felépített zsinagóga is kiürült, a helyiek pedig másra kezdték el használni az épületet. Igaz, még a 18. század végén is zsidó templomként hivatkoztak rá. A zsinagógát végül 1967-ben tárták fel, és állították helyre, amit lehetett.

 

Az idei hanuka alkalmából, közel 500 év után került sor arra, hogy ismét ünnepi fények gyúljanak az Ó-zsinagóga falai között. A Kisalföld beszámolója szerint az eseményen részt vett Farkas Ciprián polgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, illetve Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke.

„Az üzenete a hanukának ma, hogy míg a 495 évvel ez előtti városvezetés a saját identitását megtartani akaró közösséget elűzte a városból, most pedig megtisztelő csodának lehetünk tanúi: a mai városvezetés együtt ünnepel velünk! Úgy térhetett vissza a hanuka fénye az Ó-zsinagógába, hogy a városnak ismét szerves részét képezi az egykor nagy, de ma is élő kis zsidó közösség”

– idézi a lap Bücher Andrást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp