A Cukorsüveg-hegyre néz Rio 20 méter magas holokauszt-emlékműve

Sokáig várt Brazília zsidósága egy központi holokauszt-emlékműre, de a helyi közösség vezetője szerint most egy álom vált valóra az új emlékmű felavatásával.

A múlt hét vasárnap avatták fel Rio de Janeiro új holokauszt-emlékművét, amely valamivel több mint 20 méter magas oszlopának alján a Ne ölj! parancsolat olvasható. A Jichak Rabin tér csücskében felállított emlékműtől remek kilátás nyílik a város egyik jelképének számító Cukorsüveg-hegyre.

Az új holokauszt-emlékmű Rio de Janeiróban

A JTA beszámolója szerint a felavatási ünnepségen részt vettek a kormány és a zsidó közösség képviselői. A kormány nevében a kommunikációs államtitkár, a zsidó Fabio Wajngarten szólalt fel az eseményen.

Wajngarten elmondta, hogy a nagyszülei holokauszt-túlélők voltak, a nagymamája karjára szám volt tetoválva, és mindig azt tanította neki, hogy sose felejtsen. „Nem feledkezhetünk meg a holokauszt szörnyűségeiről” – jelentette ki az államtitkár.

„A közöny a legnagyobb veszély az emberiség számára. Ha nem emlékezünk meg a holokausztról, az azt jelenti, hogy még egyszer megöljük ezeket az embereket”

– idézte beszédében Elie Wieselt Brazília legfelsőbb bíróságának elnöke. Luiz Fux román zsidó menekültek unokája lett az első zsidó, aki betölti ezt a tisztséget.

Az új emlékművel a zsidó közösség vezetője szerint egy álom vált valóra. Az emlékhely várhatóan különféle kiállításoknak ad majd otthont az emberi jogok védelme, a tolerancia és a humanizmus témákban. Továbbá terveznek együttműködéseket a jeruzsálemi Jad Vasem intézettel, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeummal, illetve az amszterdami Anne Frank Házzal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp