Elegendő-e önmagában a jószándék?

Segítő szándék vezette a tállyai zsidó temetőt felújító önkénteseket, állítja vezetőjük, Illyés Bence. A munkálatok azonban sértették a zsidó vallási szabályokat, sírok rongálódtak meg a tűzben, és a Mazsihisz hiába kérte Illyés Bence együttműködését. A konfliktusok ellenére Illyés további akciókat is tervez. Kérdés, ilyen áron kinek és mire jó ez.

Több mint 1400 elhagyott zsidó temető van ma Magyarországon, amelyek fenntartása, karbantartása sok esetben komoly nehézségeket okoz a Mazsihisznek. Éppen ezért általában nyitottan és segítőkészen állnak hozzá azokhoz a külsős önkéntesekhez, akik szeretnének segíteni a karbantartásban. Ugyanakkor vannak bizonyos szabályok, amelyeket elvárnak a munkát végzőktől, ilyen például a vallási szokások tiszteletben tartása.

Ez okozott gondot akkor, amikor Mazsihisz határozott tiltása ellenére főként keresztény önkéntesek a zsidó újévkor és szombaton akarták rendbe tenni a temetőt, amelyben ráadásul hatalmas tüzet is gyújtottak.  A Mazsök elnöke, Szabó György feljelentést is tett az ügyben. A problémáról először a Kibic Magazin számolt be, és ígértük, hogy közöljük a felújítást szervező lllyés Bence, a Magyarországi Haszid Zarándoklatokért Alapítvány (MAHAZA) kurátorának reakcióját.

Illyés Bence, a tállyai zsidó temetőt felújító önkéntesek vezetője elnézést kért mindazoktól akiket érzékenyen érintett a projekt kivitelezése és időpontja. Ugyanakkor több érvvel próbálta alátámasztani, miért döntött úgy, hogy a tiltás ellenére zsidó újévkor is dolgoznak a temetőben.

Illyés válaszlevelében elmondta, hogy „a temető-mentő önkéntes projekt a legjobb segítő, értékmentő szándékból született meg és lett megvalósítva”. Illyés szerint az eseményt “több szervezet is pozitívan támogatta, és csupán egyetlen személy jelezte ellenérzését az időpontválasztással kapcsolatban”. Ezzel valószínűleg Szabó Györgyre, a Mazsök elnökére célzott Illyés Bence, aki tállyai gyökerekkel rendelkezik és hiába próbált alternatívát kínálni Illyéséknek, ők ragaszkodtak az újévi temetőfelújításhoz.

Azonban nem csak a Mazsök elnökének, hanem a temető tulajdonosának, a Mazsihisznek is komoly kifogása volt az ünnepi munkavégzéssel kapcsolatban.

A szervezet egyrészt megtiltotta Illyéséknek az ingatlanon folyó munkát újévkor és szombaton, másrészt Radnóti Zoltán főrabbi telefonon is beszélt Illyés Bencével, kérte, hogy szervezzék másképp a munkát. Tehát nem csupán a Mazsök elnöke, hanem a temető tulajdonosa is ellenezte az önkéntesek tevékenységét ünnepnapon.

Önkéntesek csak hétvégén mozgósíthatók?

Illyés válaszlevelében azt írja, hogy „a temető rendkívül rossz állapota miatt minimum négy vagy annál több napig tartó akció szervezése volt adekvát, az egy hektáros terület nagysága, a munka nehézsége és a sok feladat miatt, amik akár több hétre is elegendőek lettek volna egy nagyobb csapat számára is”.

Mivel Illyés tudta, hogy a négy napos esemény két napja zsidó ünnepre esik, ezért konzultált a kérdésről külföldi vallásos zsidó ismerőseivel, és ők pozitív választ adtak az akcióra arra hivatkozva, hogy a munka során nem-zsidók fognak dolgozni a temetőben.

A kérdés csupán az, hogy miért gondolta Illyés úgy, hogy a külföldi ismerősök szava fontosabb, mint a temető tulajdonosáé, illetve az, amit a hazai vallási vezetők állítanak és kérnek.

Radnóti Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy „zsidó otthonban nem lehet munkát végezni szombaton és ünnepnapon”. Ez alól csak az olyan feladatvégzés számít kivételnek, amelyet nem lehet másik napon elvégezni, ezért szoktak Radnóti szerint az ún. sábeszgójok besegíteni a zsidó otthonokban a szombati étkezések és egyéb szükséges teendők ellátásakor.

Illyés Bence akkor sem a temető tulajdonosával és helyi vallási vezetőkkel konzultált, amikor a gaz elégetéséről kellett dönteni. Mint írja: „a temetői munkák során a keletkezett nagy mennyiségű gazt a résztvevő kertészeti szakemberekkel konzultálva úgy döntöttünk, hogy szükségszerűségből elégetjük, mivel más módon nem tudtunk volna ettől a temetőbe nem illő hulladéktól megszabadulni. Az égetés a sírokban nem okozott kárt.”

Ehhez képest a fotókon égésnyomok látszódnak a sírokon.

Illyés továbbá azzal magyarázza, hogy a kérés és tiltás ellenére is dolgoztak az ünnepen a zsidó temetőben, hogy épp akkor volt egy fesztivál a faluban, ahol az önkéntesek ki tudtak kapcsolódni a munka után, illetve néhány fesztiválozó is be tudott nekik segíteni. Ezen kívül azt állítja, hogy a szállás és a kölcsönkért szerszámok is ekkor álltak rendelkezésükre. A Mazsök elnöke ugyanakkor már két hónappal korábban jelezte Illyésnek, hogy tegye másik időpontra a projektet, kérdés, ennyi idő alatt miért nem lehetett szállást és szerszámot szervezni másik időpontra.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Tamás Pétert, aki a Mazsihisz Vidéki Temetőrendezési Csoportvezetője. Kérdésünkre elmondta, hogy más temetőfelújítások során az önkéntesek mindig tekintettel vannak a zsidó ünnepekre, még a több napos munkálatok során is. Példaként hozta a Lauder Iskola által szervezett Kibuci Bucik csapatot, akik vasárnaptól péntekig szoktak felújításokat végezni az elhagyott zsidó temetőkben. „Ezeket a tevékenységeket a Mazsihisz mindig támogatja, örömmel veszi”, mondta Tamás Péter.

Biztonsági őrökkel kellett védekezni

Illyés Bence egy következő eseményt is szervezett Tállyára az október 23-i hosszú hétvégére. A Mazsök elnöke úgy tájékoztatta a Kibicet, hogy Illyésék ekkor is be akartak menni szombaton a temető területére, azonban a biztonsági őrök megakadályozták a bejutást. Illyés lapunknak küldött válaszában azt írja, hogy ez az állítás nem igaz, mivel „nem dolgoztunk a temetőben, hanem a temetőn kívüli munkálatokat végeztük el, valamint kirándultunk”.

A Kibic megkapta azokat a leveleket, amelyben az akció előtt a Mazsihisz ügyvédje több héten keresztül kérte Illyést, hogy egyértelműen erősítse meg, ezúttal nem dolgoznak majd a temetőben szombaton, de Illyés az utolsó pillanatig nem adott erre megnyugtató választ a Mazsihisznek, épp ezért kellett biztonsági őröket küldeni az egyébként őrizetlen helyszínre.

Illyés azt is elmondta a Kibicnek, hogy „a többségi társadalom felelősségét és bevonását is egyaránt rendkívül fontosnak tartjuk, éppen ezért tervezünk a jövőben is temető-mentő önkéntes akciókat szervezni az ország több pontján is, amire várjuk minden lelkes segítő jelentkezését”.

Kérdés azonban, mit ér a jószándék a másik fél kérésének szisztematikus figyelmen kívül hagyásával, miért kell egy ilyen fontos kezdeményezésnek ekkora port kavarnia, miért kell ügyvédet alkalmazni, heteken át egyeztetni, biztonsági őrökkel felvonulni a helyszínen, ha a szervezők célja valóban a segítés. És kérdés, a további önkéntes akciókra való felhívásnak örüljön-e ezután a zsidó közösség.

Rongálás és kegyeletsértés a tállyai zsidó temetőben? – Kibic Magazin

A Mazsihisz határozott tiltása ellenére keresztény önkéntesek a zsidó újévkor és szombaton akarták rendbe tenni a temetőt, amelyben ráadásul hatalmas tüzet is gyújtottak. Az önkéntesek vezetője, Illyés Bence szerint társadalmi felelősségérzet motiválta őket a munkálatok során. A Mazsök elnöke feljelentést tett az ügyben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp