Zsidó zenészek előtt tisztelegve készített hanukai sorozatot a Foo Fighters frontembere

Dave Grohl a hanuka minden napjára egy-egy ismert zsidó zenész dalát dolgozta fel. Az eddig közzétett produkciók között Beastie Boys, Drake és Bob Dylan feldolgozás is található.

A korábbi Nirvana-dobos, és a jelenlegi Foo Fighters énekes-gitáros Dave Grohl az idei ünnep alkalmából egy Hanukkah Sessions elnevezésű sorozattal lepte meg rajongóit. Ebben Greg Kurstin zenei producerrel együtt a hanuka mindegyik napjára egy-egy zsidó előadóművész dalát dolgozzák fel.

Grohl maga ugyan nem zsidó, de miközben a zsidó Kurstinnel éppen egy karácsonyi dal felvételén dolgoztak együtt, az az ötlete támadt, hogy mi lenne, ha egy nyolc részből álló hanukai sorozatot készítenének. Ebben pedig a hanuka minden egyes napján egy-egy zsidó művész dalát adnák majd elő.

Az összes feldolgozás már elérhető a Foo Fighters YouTube-csatornáján. Hanuka első napjára mindjárt egy igazi klasszikus jutott, Gohlék ugyanis a Beastie Boys 1994-es Sabotage című dalának átdolgozását tették közzé.

A második napon a kanadai zsidó rapper, Drake 2015-ös Hotline Bling című slágerére került sor.

Hanuka harmadik gyertyájához pedig az amerikai Mountain zenekar 1970-ből származó Mississippi Queen című klasszikusára esett a választás. Mégpedig azért, mert a zenekar vezetője a zsidó Leslie West, született Weinstein volt.

A sorozat negyedik dala az eredetileg a kanadai zsidó Peaches (vagyis Merrill Nisker) által előadott Fuck The Pain Away című 2000-es elektro-rock sláger lett. A produkció második felében maga az énekesnő is beszáll vokálozni egy kicsit.

Az ötödik napra érkezett Bob Dylan Rainy Day Women #12 & 35 című 1966-os dala. A sorozatból még három rész van hátra, akinek tetszettek az eddigiek, azoknak ajánlott visszalátogatniuk erre az oldalra, amit naponta frissíteni fogunk az újabb dalokkal.

A hatodik hanukai felvételnek magyar vonatkozása is van. Annyiban legalábbis, hogy a feldolgozásra kerülő, a brit Elastica 1994-es Connection című dalának eredeti előadója, Justine Frischmann édesapja egy magyar holokauszt-túlélő. A már inkább festőművészként tevékenykedő Frischmann egyébként alapítója volt a Suede britpop együttesnek, de még azelőtt kiszállt, hogy a zenekar híressé vált volna.

A hetedik dalt eredetileg a több zsidó taggal is rendelkező The Knack nevű amerikai rock zenekar adta elő. Az együttes legnagyobb slágere is egy zsidó lányról szólt My Sharona címmel, de Grohl és Kurstin nem ezt, hanem a Frustrated című dalt dolgozták fel, amely szintén a zenekar 1979-es bemutatkozó albumán jelent meg.

A sorozat utolsó darabja pedig a zsidó származású Lou Reed legendás Velvet Underground nevű zenekarának Rock & Roll című dala lett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp