Izrael vállalta a fosszilis üzemanyagok használatának megszüntetését 2050-ig

Izrael ígéretével a nyugati nemzetek többségéhez csatlakozott, de a nyilatkozatot nem kísérte a cél eléréséhez szükséges konkrét terv bemutatása, sem olyan jogszabály-javaslat, amely tiltaná a fosszilis üzemanyagok használatát.
“Izrael teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy 2050-ig sikeresen áttérjen a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára” – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton, a Nagy-Britanniában megrendezett klímavédelmi csúcstalálkozón közvetített beszédében.
A legtöbb ország 2050-et fogadta el a globális éghajlatváltozást gerjesztő fosszilis tüzelőanyagok, mint például a földgáz, az olaj és a szén használatának leállítására, de néhány állam, köztük Ausztria és Svédország, korábbi célidőpontot határozott meg.

Eddig Izrael csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig villamos energiájának 30 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. A legtöbb nyugati országgal ellentétben Netanjahu nem kötelezte el magát a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsájtás felszámolása iránt.

Ez utóbbinak az eléréséhez vagy teljes egészében meg kell szüntetni az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsájtást, vagy például erdősítéssel ellensúlyozni kell azt. A kibocsájtás csökkentéséhez jelentős változtatásokra van szükség többek között a mezőgazdaságban és a hulladékkezelésben is.

Izrael már eddig is jelentős eredményeket ért el a szén felhasználásának csökkentésében, 2025-re, vagyis öt év múlva már egyáltalán nem nyer energiát szén elégetéséből, ha csak valamiféle energia-vészhelyzet nem kényszeríti erre.

Netanjahu szerint az elmúlt öt évben két százalékról 10 százalékra nőtt a napenergia-felhasználás, és a tervek szerint 2030-ra a bőven rendelkezésre álló megújuló napenergia adja majd Izrael teljes villamosenergiájának több mint egyharmadát.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a napenergia terén folytatott együttműködés fontos része az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel folytatott új megállapodásoknak, s ezzel elősegíti a környezetvédelem mellett az arab-izraeli megbékélés ügyét is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp