Építőipari elismerést kapott a Rumbach zsinagóga felújítása

Az Építőipari Nívódíjat odaítélő bizottság részesítette elismerő oklevélben a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítási munkálatait.

Idén összesen 11 építmény részesült a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari Nívódíjban. További négy épület, köztük a Rumbach zsinagóga pedig elismerő oklevelet kapott a díjat odaítélő Bíráló Bizottságtól.

A Rumbach zsinagóga felújított belső tere (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

Az Építőipari Nívódíjra ebben az évben több kategóriában, összesen 29 pályázat érkezett, ezek közül választotta ki a 18 tagból álló bizottság a díjazottakat. A Rumbach zsinagóga a műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában indult.

A ÉVOSZ oldalán közölt beszámoló szerint

a zsinagóga rekonstrukciója után érvényesül az eredeti és a mai tervezők kiváló építészeti és művészeti érzéke, az épület arányos kompozíciója, gazdag, ízléses és divatos dekorációja (ornamentikája), tiszta alaprajzi kialakítása és térformálása.

A Rumbach zsinagóga helyreállítását korábban az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága is elismerésben részesítette.

Az épület egyelőre nem nyílt meg a nagyközönség előtt, a koronavírus-járvány miatt az idén decemberre tervezett átadót egyelőre tavaszra halasztották. A Rumbach felső szintjén található irodarészbe viszont már beköltözött a civil szervezeteket tömörítő Mozaik Zsidó Közösségi Hub.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga múltjáról és jövőjéről ezekben a cikkekben lehet részletesen olvasni:


Fontos, hogy ki tudjuk mondani, ha valami nem stimmel – Kibic Magazin

Szinte az egyetlen női arc a Mazsihisz és a BZSH háza táján magas pozícióban. Véleménye szerint jól bírja a konfliktusokat, és azért van legitimitása, mert szereti leültetni az embereket az asztal mellé, és törekszik az előrelépésre, megoldásra. Interjú Kiss Henriettel, a Rumbach projekt koordinációs vezetőjével és a BZSH vezető elöljárójával reformokról, felújításról, női szerepekről.

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

Egyszer szép lesz? – Talán most eldőlhet a Rumbach utcai zsinagóga sorsa – Kibic Magazin

A Rumbach utcai zsinagógából majdnem irodaház és rendezvényterem lett, később viszont a Zsidó Múzeum részeként újították volna fel. Most a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Együttélés Háza néven tervezi a hányattatott sorsú zsinagóga újrahasznosítását. Tervek már vannak, ígéretek a projekt finanszírozására szintén, a nagy kérdés pedig, hogy az épület turisztikai, közösségi, kiállító vagy éppen szakrális funkcióján legyen a hangsúly.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp