Az arab világban elsőként fognak zsidó történelmet és kultúrát tanítani Marokkóban

Az oktatást 11 éves kortól vezetik be annak köszönhetően, hogy Marokkó is normalizálta kapcsolatait a zsidó állammal.
A döntésről Serge Berdugo, a marokkói zsidó közösség egyik vezetője azt mondta, hogy olyan elsöprő hatása is lehet, mint egy cunaminak, hiszen az arab világban elsőként vezetnek be ilyen tantárgyat, írja a The Jewish Chronicle.

A lépést Marokkó oktatási minisztere jelentette be viszonylag halkan, az ország sokszínű identitását hangsúlyozva.

Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített a palesztinokkal kötött megállapodásokat követően, de ezeket a kapcsolatokat a második palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után megszüntették. Most első lépésként a 90-es évekbeli állapotot állítanák vissza.

Marokkói és izraeli zsidók

Marokkó egyébként már korábban is tett gesztusokat a zsidóság irányába az arab világban elsőként. 2018-ban VI. Mohamed marokkói király elrendelte, hogy a gimnáziumok tananyaga tartalmazza a holokauszt bemutatását.

Marokkó zsidó közössége az egyik legrégebbi, habár a 2-dik világháború után erőteljes csökkenésnek indult, mivel sokan kivándoroltak az országból Izrael állam megalapításakor. 1945-ben a lakosság 10%-a, nagyjából 250.000 ember volt zsidó Marokkóban, ma nagyjából 3000 zsidó él itt.

Itt az első arab ország, ahol tananyag lesz a holokauszt – Kibic Magazin

VI. Mohamed marokkói király rendelete értelmében a gimnáziumok tananyaga tartalmazni fogja mostantól a holokauszt bemutatását. A Coolamnews szerint egy ENSZ közgyűlésén tett látogatása során utasította erre az oktatási minisztert VI. Mohamed király.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp