Az arab világban elsőként fognak zsidó történelmet és kultúrát tanítani Marokkóban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az oktatást 11 éves kortól vezetik be annak köszönhetően, hogy Marokkó is normalizálta kapcsolatait a zsidó állammal.
A döntésről Serge Berdugo, a marokkói zsidó közösség egyik vezetője azt mondta, hogy olyan elsöprő hatása is lehet, mint egy cunaminak, hiszen az arab világban elsőként vezetnek be ilyen tantárgyat, írja a The Jewish Chronicle.

A lépést Marokkó oktatási minisztere jelentette be viszonylag halkan, az ország sokszínű identitását hangsúlyozva.

Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített a palesztinokkal kötött megállapodásokat követően, de ezeket a kapcsolatokat a második palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után megszüntették. Most első lépésként a 90-es évekbeli állapotot állítanák vissza.

Marokkói és izraeli zsidók

Marokkó egyébként már korábban is tett gesztusokat a zsidóság irányába az arab világban elsőként. 2018-ban VI. Mohamed marokkói király elrendelte, hogy a gimnáziumok tananyaga tartalmazza a holokauszt bemutatását.

Marokkó zsidó közössége az egyik legrégebbi, habár a 2-dik világháború után erőteljes csökkenésnek indult, mivel sokan kivándoroltak az országból Izrael állam megalapításakor. 1945-ben a lakosság 10%-a, nagyjából 250.000 ember volt zsidó Marokkóban, ma nagyjából 3000 zsidó él itt.

Itt az első arab ország, ahol tananyag lesz a holokauszt – Kibic Magazin

VI. Mohamed marokkói király rendelete értelmében a gimnáziumok tananyaga tartalmazni fogja mostantól a holokauszt bemutatását. A Coolamnews szerint egy ENSZ közgyűlésén tett látogatása során utasította erre az oktatási minisztert VI. Mohamed király.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp