Több tízmillió forintos állami támogatáshoz jut a Róna Tamás-féle új neológ zsidó szervezet?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Róna Tamás egy interjúban azt is hangsúlyozta, hogy rendezni akarják a viszonyt a neológiától eltávolodó olyan szervezetekkel, mint az EMIH és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség.
A múlt héten jelentette be Róna Tamás főrabbi, hogy tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy munkájának köszönhetően megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) azzal a céllal, hogy segítse a zsidó vallás gyakorlását és felszámolja a passzivitást egyes hitéleti és vallási területeken.

Az ezzel kapcsolatos közleményben utaltak arra, hogy a működéshez keres az egyesület honi és külföldi támogatókat, kormányzati forrásokat, valamint kiemelték, hogy a ZSIMA is részesülhet támogatásban költségvetési forrásból.

Heisler András a szombat.org-hoz eljuttatott egy levelet, amelyben azt fejti ki, hogy a kormány módosítani akarja a 2011. évi CCVI. egyházi törvény hitéleti szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékáról szóló rendeletét, és itt kívánja forráshoz juttatni többek között az új zsidó egyházat.

Ez a támogatást eddig kizárólag a Mazsihisz kapta meg – tavaly 69 millió forintot -, és 20 éve a zsidó temetők karbantartására fordítja. Heisler a Szombatnak elmondta, hogy ezt az összeget most megduplázná a kormány, és az alábbi módon osztaná el:

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 1.5908%
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség: 0.9524%
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 0.0952%
Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület: 0.9714%

Ez a konkrét számok tekintetében a következőt jelenti:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 60,815,114 forint
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség: 36,409,555 forint
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 3,639,426 forint
Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület: 37.135.911 forint

A fentiekből jól látszik, hogy a Róna Tamás által bejelentett ZSIMA 37 milliós állami támogatásra számíthat, ezen kívül az EMIH is új forráshoz jut majd.

Róna Tamás a ZSIMÁ-val kapcsolatban azt is elmondta nemrég a mandiner.hu-nak, hogy rendezni szeretnék az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszonyt. Ez azt jelenti, hogy mind a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel, mind az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel való viszonyt javítani szeretnék.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp