Több tízmillió forintos állami támogatáshoz jut a Róna Tamás-féle új neológ zsidó szervezet?

Róna Tamás egy interjúban azt is hangsúlyozta, hogy rendezni akarják a viszonyt a neológiától eltávolodó olyan szervezetekkel, mint az EMIH és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség.
A múlt héten jelentette be Róna Tamás főrabbi, hogy tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy munkájának köszönhetően megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) azzal a céllal, hogy segítse a zsidó vallás gyakorlását és felszámolja a passzivitást egyes hitéleti és vallási területeken.

Az ezzel kapcsolatos közleményben utaltak arra, hogy a működéshez keres az egyesület honi és külföldi támogatókat, kormányzati forrásokat, valamint kiemelték, hogy a ZSIMA is részesülhet támogatásban költségvetési forrásból.

Heisler András a szombat.org-hoz eljuttatott egy levelet, amelyben azt fejti ki, hogy a kormány módosítani akarja a 2011. évi CCVI. egyházi törvény hitéleti szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékáról szóló rendeletét, és itt kívánja forráshoz juttatni többek között az új zsidó egyházat.

Ez a támogatást eddig kizárólag a Mazsihisz kapta meg – tavaly 69 millió forintot -, és 20 éve a zsidó temetők karbantartására fordítja. Heisler a Szombatnak elmondta, hogy ezt az összeget most megduplázná a kormány, és az alábbi módon osztaná el:

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 1.5908%
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség: 0.9524%
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 0.0952%
Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület: 0.9714%

Ez a konkrét számok tekintetében a következőt jelenti:
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 60,815,114 forint
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség: 36,409,555 forint
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 3,639,426 forint
Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület: 37.135.911 forint

A fentiekből jól látszik, hogy a Róna Tamás által bejelentett ZSIMA 37 milliós állami támogatásra számíthat, ezen kívül az EMIH is új forráshoz jut majd.

Róna Tamás a ZSIMÁ-val kapcsolatban azt is elmondta nemrég a mandiner.hu-nak, hogy rendezni szeretnék az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszonyt. Ez azt jelenti, hogy mind a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel, mind az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel való viszonyt javítani szeretnék.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp