Külföldi rabbit alkalmazna az OR-ZSE zsinagógájában a Mazsihisz

A szervezet közgyűlésén több rabbi is nemtetszését fejezte azzal kapcsolatban, hogy a Mazsihisz vezetősége egy Németországban élő rabbival pótolná Darvas István főrabbi megüresedett helyét. A reform közösségek csatlakozása is heves vita tárgya volt.

Vasárnap online formában tartott közgyűlést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amelyen a 120 küldöttből 88 vett részt, olvasható a szervezet honlapján megjelent beszámolóban.

A Mazsihisz online közgyűlése (Fotó: mazsihisz.hu)

A közgyűlésen több olyan bejelentés is elhangzott, amely heves viták tárgya lett. Az egyik ilyen az OR-ZSE Bét Jehuda közösségének vallási vezetői posztjának betöltéséről szólt. A zsinagóga rabbiszékéből nemrég távozott Darvas István főrabbi, aki egy saját, független közösséget szeretne létrehozni.

A megüresedett pozícióra a szervezet egy Németországban élő, 35 éves rabbival kezdett tárgyalásokat. A rabbiról annyit lehet tudni, hogy Izraelben született, az anyanyelve angol, de a magyar nyelv elsajátítását egy éven belül vállalja.

A beszámoló szerint a bejelentést több küldött, különösen a jelenlévő rabbik bírálták, többek között nemtetszését fejezte ki Deutsch László, Frölich Róbert, Schönberger András és Schőner Alfréd főrabbik. A bírálat során megjegyezték, hogy inkább azokat a magyar rabbikat kellene előnyben részesíteni, akik az itteni rabbiképzőn végeztek és jártasak a neológiában. Egy ilyen kérdésben pedig először a rabbikarnak kellene döntenie.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke válaszul közölte, hogy hogy a világi vezetés nyitott arra, hogy a rabbikarral átbeszélje az ügyet. Hozzátette, azt tartja helyesnek, ha a közösség választ magának rabbit és nem fordítva.

Szintén vita tárgyát képezte a két reform közösség, a Bét Orim és a Szim Salom társult taggént való felvétele, bár erről már korábban döntött a közgyűlés. A főrabbik között vannak ugynais olyanok – például Frölich Róbert, Schönberger András és Schőner Alfréd –, akik elutasítják a reformegyházakat. Indoklásuk szerint nem a reformegyházak felkészültségével van problémájuk, hanem azzal, hogy a reformok hitelvei nem egyeznek meg a Mazsihiszéval.

Heisler András erre válaszul elmondta, hogy a küldöttek a társult tagságot idén megszavazták, márpedig a Szövetség vezetésének tartania kell magát a küldöttek által megszavazott irányvonal betartásához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp