Elsőként léphet zsidó és női űrhajós a holdra?

Ebből a 9 nőből és 9 férfiból álló elit csapatból kerülnek ki azok, akik 2024-ben leszállhatnak a holdra. 1972 óta nem járt ember a holdon.

A NASA megnevezte azt a 18 személyt, akiket a Artemisz nevű holdraszállásra képeznek ki. Közülük kerülhet ki az első nő is, aki landolhat a holdon. A csapat tagja a zsidó származású Jessica Meir űrhajós is, aki nem csak az első női, hanem az első zsidó holdraszálló is lenne, írja a The Times of Israel.

Five of the astronauts that will be part of the Atremis missions, from left, Jessica Meir, Joe Acaba, Anne McClain, Matthew Dominick, and Jessica Watkins are introduced by Vice President Mike Pence during the eighth meeting of the National Space Council at the Kennedy Space Center Wednesday, Dec. 9, 2020, in Cape Canaveral , Fla. (AP Photo/John Raoux)

Az asztronautákat Mike Pence amerikai alelnök mutatta be múlt hét szerdán, és elmondta, hogy utoljára 12 férfi járt a holdon az Apollo 17-tel 1972-ben. A csapatot Gene Cernan vezette, aki azzal töltötte az élete hátralévő részét, hogy Amerika ismét visszatérhessen a holdra, és ez a vágya hamarosan valóra válhat.

A NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine hangsúlyozta, hogy további űrhajósok is csatlakoznának majd a csapathoz, a NASA-nak összesen 47 aktív asztronautája van.

A holdraszállást 2024-re tervezik, bár vannak még ezzel kapcsolatban bizonytalanságok. A csapat tagjai viszonylag fiatalok, 30-as, 40-es években járnak, a legidősebb közülük 55 éves, a legfiatalabb 32.

Jessica Meir többször beszélt már zsidó gyökereikről, az apja egy iraki-izraeli fizikus, aki Tel Avivban nőtt fel.

Az űrből kívánt boldog hanukát egy izraeli nő – Kibic Magazin

Jessica Meir ráadásul menorákkal díszített zoknikról posztolt fotót az űrhajóból. Jessica Meir egy izraeli orvos lánya, aki először Svédországba, majd az USA-ba költözött, ahol idén szeptemberben a NASA űrállomásán kezdett dolgozni. Két héttel később részt vett az első olyan űrsétán, amelyben csak nők voltak a fedélzeten.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp