Magyarország megvásárolja Izraeltől a Vaskupola radarrendszerét

A magyar hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket, amelyek a szovjet korszak óta Magyarország birtokában lévő régimódi légvédelmi radarok helyébe lépnek.
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét.

Az izraeli állami vállalat leányvállalata, az ELTA Systems Ltd. vállalta el a magyar hadsereg számára az új légvédelmi rendszer gyártását és leszállítását.

Körülbelül két évvel ezelőtt nyolc radarrendszert értékesítettek Csehországnak 125 millió dollárért (mintegy 35 milliárd forint), de a jelenlegi ügylet várhatóan ennél nagyobb lesz a ynet szerint.

Korom Ferenc magyar vezérkari főnök pénteken írta alá az izraeli fegyverüzletről szóló megállapodást. A magyar hadsereg 2022-ben veszi át az első új radareszközöket, amelyek a szovjet korszak óta Magyarország birtokában lévő régimódi légvédelmi radarok helyébe lépnek.

A hivatalosan ELM-2084 nevű radarrendszert az előző évtized elején fejlesztették ki az Elta vállalatnál az izraeli honvédelmi minisztérium kutatási-fejlesztési igazgatóságának támogatásával, elsősorban a gázai övezetből a szomszédos területekre érkező rakétatámadások elleni védelemre.

A rendszer képes alacsonyan repülő repülőgépek, helikopterek, pilóta nélküli légi járművek, rakéták és tüzérségi lövedékek észlelésére és bemérésére. A rendszert hozzáillesztették a “Vaskupola” légvédelmi projekthez, és összehangolták a tüzérség eszközeivel.

Az Elta eddig több mint 100 radarrendszert adott el több mint 2 milliárd dollár (közel 600 milliárd forint) értékben, többek között Kanada, India és Finnország, valamint külföldi értesülések szerint Szingapúr is megvásárolta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp