Marokkó is normalizálta a kapcsolatait Izraellel

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hanuka nyolc napos ünnepének első gyertyagyújtásánál, a Siratófalnál üdvözölte az egyezményt Marokkóval, amit előzőleg Donald Trump amerikai elnök Twitter – üzenetben hozott nyilvánosságra.

Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített a palesztinokkal kötött megállapodásokat követően, de ezeket a kapcsolatokat a második palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után megszüntették.

Az utóbbi években azonban élénkültek az informális kapcsolatok, és becslések szerint évente 50 000 izraeli utazott Marokkóba szervezett, csoportos kirándulásokon, elsősorban megismerni az ott élt és ma is élő zsidó közösség hagyományait, és gyakran felkeresni családjuk eredeti lakóhelyét.

Netanjahu, – a teljes diplomáciai kapcsolatokról beszélő Trumppal ellentétben – nem a követségek megnyitását említette, hanem csak az összekötő irodák megnyitását. Ez azt jelentheti a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint, hogy valószínűleg az országok között 2000 októberéig fennálló kapcsolatok újrateremtésében állapodtak meg, és csak később tervezik a nagykövetségek létrehozását.

Marokkó a ynet szerint előbb meg akar bizonyosodni arról, hogy Joe Biden új elnök adminisztrációja nem változtatja meg Trump döntését a nyugat-szaharai marokkói szuverenitás elismeréséről.

“Mi, akik Marokkóban születtünk, az Izraelben és szerte a világon élő marokkói zsidók, különösen vágytunk erre a napra, hogy valódi béke legyen a marokkói nép és a zsidó nép között” – hangsúlyozta Arie Deri belügyminiszter, aki 9 évesen érkezett Izraelbe Marokkóból.

A Jediót Ahronót hírportálja szerint Izraelben úgy vélik, hogy még Donald Turmp elnökségének idején további országok fogják normalizálni kapcsolataikat Izraellel. A lehetséges országok között a ynet Ománt és Indonéziát említi, valamint esetleg afrikai államokat, köztük Nigert, Mauritániát és Malit.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp