Új zsidó szervezet alakult Róna Tamás főrabbi vezetésével

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületet (ZSIMA) tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy alapította meg azzal a céllal, hogy segítse a zsidó vallás gyakorlását és felszámolja a passzivitást egyes hitéleti és vallási területeken.

Megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. Közleményükben azt írták: „2020 nyarán, a tomboló koronavírus-járvány okozta hitéleti nehézségeket tapasztalva”, tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy alapította meg az egyesületet.

Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke beszédet mond a kecskeméti zsidó hitközség megújult nagy imatermének átadásán (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Megfogalmazásuk szerint az egyesület elsődleges célja a járvány előtti vallásos élet „intenzitásának, mélységének és szakralitásának megóvása volt, továbbá bizonyos hitéleti és vallási területeken a passzivitás felszámolása, az esetlegesen nem mindenben körültekintően vagy kellő potenciállal biztosított finanszírozások igazságosabbá tétele, valamint az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszony rendezése”.

Úgy folytatták: a ZSIMA elsődleges céljául a zsidó vallásgyakorlás elősegítését tűzi ki, ugyanakkor vallási tevékenysége mellett minden olyan nevelési, oktatási, kulturális, sport-, szociális és karitatív tevékenységet is felvállal és támogat, amely „harmonikussá és prosperálóvá teszi a zsidóság magyar társadalmon belüli életét” – olvasható a kommünikében.

Mint hozzátették, szintén az egyesület missziójának részét képezi kulturális és tudományos projektek szervezése és támogatása, „a jelenleg passzív vallási szféra aktivizálása, vallási és vallással kapcsolatos világi rendezvények szervezése és lebonyolítása, kiadványok szerkesztése és megjelentetése, különböző felekezetek párbeszédének elősegítése, ösztöndíj- és pályázati rendszer működtetése”.

Közleményükben úgy fogalmaztak:

„a ZSIMA az egyetlen vallási egyesület Magyarországon, amelynek minden alapító tagja egyházi személy”.

„Az alapítók a zsidó hitélet és oktatás fellendítésén túl a neológ rabbik, kántorok és hitoktatók támogatását is céljául tűzik ki. Ehhez keres az egyesület honi és külföldi támogatókat, kormányzati forrásokat. Fontos előrelépés a finanszírozás tekintetében, hogy költségvetési forrásból a ZSIMA is részesülhet támogatásban” – közölték.

A közleményben feltüntetett impresszum szerint a ZSIMA elnöke Róna Tamás főrabbi, titkára Kiss-Kovács Gábor. A Mazsihisz vezetősége idén szeptemberben szüntette meg felmondással Róna Tamás munkaviszonyát.

Kirúgta Róna Tamás főrabbit a Mazsihisz – Kibic Magazin

A Mazsihisz vezetősége úgy döntött, hogy Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke munkaviszonyát felmondással megszünteti. Róna szerint egy koncepciós ügy van elbocsátása hátterében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének többségi döntése nyomán Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója Róna Tamás munkaviszonyát 2020.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp