Karácsony Gergely: A legnagyobb csodákra együtt, egymás felé fordulva vagyunk képesek

Hanuka ünnepe Budapest ünnepe is, írja Budapest főpolgármestere hanukai üdvözletében.

Hanukai üdvözlet

Hanuka ünnepe a fény és a csoda várásának ünnepe. A zsidó közösségek a világban és Budapesten is arra emlékeznek a gyertyagyújtás ceremóniájával, hogy az óriási túlerővel szemben is győzni tudtak a makkabeusok, akik megtisztították és újraavatták a szentélyt, és arra, hogy kiderült, egy napra való olaj akár nyolc teljes napon át képes fényt adni – persze, ha az égiek is mellettünk állnak.

Ez az évünk, ha a zsidó naptárt nézzük, akkor már az előző is, a csoda várásáról szóltak. Arról, hogy egy a terveinket keresztülhúzó, számos családnak pótolhatatlan veszteségeket okozó, a szabadságunkat korlátozó világjárvány talán egy csapásra véget érhet.

És bár a csoda még nem történt meg, a kilátások biztatók. A fény már ott van az alagút végén.

Ha sikerül legyőzni a járványt, arra fogunk rájönni, hogy mindennapi életünk, amihez talán, ha nem is ugyanúgy, mint korábban, de már belátható időn belül visszatérhetünk, mindig is tele volt csodával. Ha valamire jó lehet ez a szörnyű járvány, az az, hogy megtanuljuk értékelni azt, amink van, az életünket és mindazt benne, amit természetesnek, magától értetődőnek tartunk. Talán jobban vigyázunk majd környezetünkre és jobban vigyázunk majd egymásra is.

Mert a csoda ott van minden életben, minden emberi sorsban, de a legnagyobb csodákra együtt, egymás felé fordulva vagyunk képesek.
Budapest nem lenne Budapest a város zsidó közössége nélkül. A Hanuka ünnepe ezért Budapest ünnepe is. Sajnos ezúttal elmaradnak a közös gyertyagyújtási szertartások, ceremóniák, így az ünnep most bensőséges, sőt talán magányos is lesz. De a csoda most is ott lesz veletek, vigyázzatok rá!

Chag Hanuka Sameach!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp