Börtönbe megy Szegedi Csanád?

Akár öt év börtönt is kaphat az ex-Jobbikos képviselő, aki először antiszemita nézeteiről, majd arról vált híressé, hogy kiderült róla, hogy zsidó.  Az ügyészség most bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással vádolja többek között.

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Csanád, és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

 A Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak elmondta, öt év börtönt, öt év közügyektől való eltiltást kértek arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is.

Az ügyészség emellett 17 és fél millió forintos pénzbüntetést, és 78 millió forintos vagyonelkobzás elrendelését is indítványozta a politikussal szemben.

Szegedi Csanád 2009 és 2014 között volt Európai Parlamenti képviselő, a vádirat szerint ez idő alatt a következő ügyekben merült fel a tevékenységével kapcsolatban probléma

  • utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzése
  • parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszonyt létesített
  • a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után vett fel támogatást
  • túlárazott vagy teljesítés nélküli kiadványok gyártására kötött szerződéseket, és vette fel az ez után járó pénzt

Szegedi Csanád tagadja a bűncselekmények elkövetését, és értesüléseink szerint mind a mai napig nem fizette vissza a pénzt. Az egyik társa azonban részleges beismerő vallomást tett a büntetőeljárás során.

Ha a vádak igazak, akkor Szegedi a bűncselekményeket abban az időszakban is elkövette, amikor megindult a zsidósággal kapcsolatos útkeresése. Szegediről 2012-ben derült ki, hogy az édesanyja zsidó, majd még abban az évben kilépett a pártből és felkereste Köves Slomót, elnézést kért korábbi antiszemita kijelentéseiért, és tanulmányozni kezdte a judaizmust.

Szegedi Csanád és Baruch Oberlander

2013-ban Oberlander rabbival Izraelben járt, majd 2014-ben levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben többek között ezt írta: „Az antiszemitizmus és a rasszizmus romba dönti mindazt a pozitív álmot, amelyet a békés, fejlődő Európa képes nyújtani az európai embereknek, és amely az európai kultúrán keresztül példát mutathat az emberiségnek.”

2015 nyarán a hir24.hu internetes portálnak ezt nyilatkozta: „Egyszerű srác vagyok, aki belekerült egy szinte példátlan életszituációba, amit próbál tisztességesen megoldani. Az utókor majd eldönti, jól teszem-e, amit teszek.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp