Schőner Alfréd gyengélkedés miatt szüneteltette rabbinikus tevékenységét

A főrabbi egy hónapra felfüggesztette rabbinikus tevékenységét a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzetében, hanukára azonban visszatér a közösség szolgálatába.

Itt a Kibic Magazinban is beszámoltunk arról, hogy november elején Schőner Alfréd bizonytalan időre felfüggesztette rabbinikus tevékenységet a Hegedűs-Csáky zsinagóga körzetben. Az akkori hírek arról szóltak, hogy a főrabbi a körzet elöljárósági ülését követően döntött így, mivel komoly nézeteltérései támadtak a hitközség elöljáróságával.

Schőner Alfréd főrabbi hanuka második gyertyáját gyújtja meg 2018-ban (Fotó: Hegedűs-Csáky Zsinagóga/Facebook)

Megkerestük a főrabbit az üggyel kapcsolatban, hogy megkérdezzük tőle, mi volt a pontos oka a rabbinikus tevékenység felfüggesztésének. Schőner Alfréd válaszában nem említette az elöljárósági ülést, illetve az ott elhangozottakat.

„1974 óta végzem rabbinikus szolgálatomat. Sajnos az elmúlt időszakban sokat gyengélkedtem. E néhány hét alatt Davidovics László rabbihelyettes nagy odaadással helyettesített. Isten segítségével Hanukától ismét a közösség rendelkezésére állok”

– közölte a Kibic Magazinnal a főrabbi, aki Müncz László körzeti elnökkel történő megállapodást követően határozott úgy, hogy hanuka kezdetével visszatér a Hegedűs zsinagóga közösségéhez. Schőner ehhez még azt tette hozzá, hogy az elmúlt hetekben is, bár csökkentett formában, de ellátta rabbinikus feladatait.

Mivel a járvány miatt a Mazsihisz zsinagógái továbbra is zárva tartanak, így a főrabbi visszatérése is egyelőre csak az online térre korlátozódik. A Hegedűsben a Zoom segítéségével tartanak közös gyertyagyújtásokat hanuka minden napján. Schőner Alfréd felkérésére Kardos Péter, Totha Péter Joel, Frölich Róbert, Schönberger András és Verő Tamás főrabbik vesznek részt és tartanak előadást a közösségnek a fény ünnepén.

Schőner Alfréd a járvány idején több, a zsidó hitéletet segítő, magyarázó videóval is jelentkezett. A főrabbi elmondta, hogy egy meghatározott tematika szerint igyekszik továbbfejleszteni a videók készítését. Erre az inspirálja, hogy jom kipurkor a Mazsihisz és a BZSH Facebook-oldalán közzétett beszédét több mint 20 ezren tekintették meg a világhálón.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp