Rongálás és kegyeletsértés a tállyai zsidó temetőben?

A Mazsihisz határozott tiltása ellenére keresztény önkéntesek a zsidó újévkor és szombaton akarták rendbe tenni a temetőt, amelyben ráadásul hatalmas tüzet is gyújtottak. Az önkéntesek vezetője, Illyés Bence szerint társadalmi felelősségérzet motiválta őket a munkálatok során. A Mazsök elnöke feljelentést tett az ügyben.

2020-ban több alkalommal is nekiindult egy csapat főként keresztény önkéntes, hogy rendbe tegye az elhanyagolt tállyai zsidó temetőt. A hírről először a magyarkurir.hu-n olvastunk, ahol az akció vezetője, Illyés Bence nyilatkozott. Illyés hosszan beszélt arról, milyen nagy szükség van ma Magyarországon arra, hogy keresztények társadalmi felelősségérzetből zsidó temetőket újítsanak fel, hiszen sok sírhely épp a holokauszt miatt került ilyen rossz állapotba.

„Az egyik legszebb és legnemesebb formája az önkéntességnek, egy olyan ügyért tenni valamit, amihez nincs közvetlen kapcsolódásom semmilyen szinten, és még elvárni sem tudok semmilyen viszonzást senkitől”, fejtette ki Illyés Bence a cikkben.

A dolog pikantériája azonban, hogy a temető rendbetételének első alkalmát Illyésék épp a zsidó újév napjára időzítették.

Illyés Bencéről egyébként tudni kell, hogy amellett, hogy a Magyarországi Haszid Zarándoklatokért Alapítvány (MAHAZA) kurátora, képviselője, civil aktivista, a zsidó kultúra kutatója. Katolikusnak keresztelték, majd református templomba és iskolába járt, ahonnan aztán a piarista gimnáziumba került, később az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hallgatója is lett.

A projekttel kapcsolatban Illyés a Mazsök elnökéhez, Szabó Györgyhöz fordult anyagi támogatásért még 2020 júliusban, aki először biztosította Illyést arról, hogy pénzt is kaphatnak a terveikhez. Szabó György a papírok áttanulmányozása során azonban észrevette, hogy a tállyai temető rendbetételét épp a zsidó újévre időzítették az önkéntesek.

Illyés Bence

„Azonnal jeleztem Illyés Bencének a problémát, és kértem, hogy tegyék át a munkálatokat egy másik időpontra, amit ő határozottan elutasított. Arra hivatkozott, hogy nem tudja átszervezni az önkénteseket, holott még két hónap volt hátra újévig, ráadásul még azt is felajánlottam neki, hogy a Mazsök támogatja az ezzel járó plusz költségeket”, nyilatkozta lapunknak Szabó György.

Illyés Bencével a Mazsihisz is hamarosan közölte, hogy nem engedélyezi újév napján a felújítást, ennek ellenére az önkéntes csapat felvonult a megadott napon a helyszínen, ahol rendőrök igazoltatták őket. Két nappal később pedig kiderült, hogy a kivágott gazt a temető közepén, a sírok között égették el.

„Illyésék kárt okoztak a sírokban, nem beszélve a halottak emlékének meggyalázásáról. Érthetetlen számomra, hogy miért tesz ilyet egy olyan ember, aki zsidóság kutatásával foglalkozik, és maga is tanult az OR-ZSén”, mondta Szabó György.

Az üggyel kapcsolatban többször is kerestük Illyés Bencét, akinek még nem érkezett meg a válasza a cikk megjelenéséig. A reakcióját egy újabb cikkben fogjuk közzé tenni.

A magyarkurir.hu-n megjelent interjúban Illyés beszélt az OR-ZS-én eltöltött évekről is.  Elmondta: nem zavarta az outsiderség, hogy keresztényként zsidó közösségben tanult, sőt úgy érezte, családias hangulat volt az egyetemen, ahol gyorsan befogadták őt.

Illyés szerint Magyarországon jellemző az éles csoporthatárokon belüli gondolkodás, ami ellentétben áll a saját megközelítésével. „A tevékenységem és a munkám által szeretnék hidat építeni a két világ között, ami kétségkívül egy járatlan út még idáig, ezért nehézségekkel is jár.”

Kérdés, ez esetben is ennek a szemléletmódnak a jegyében járt-e el.

A feljelentés kapcsán indult rendőrségi nyomozás még folyamatban van. Illyés Bence és önkéntesei még egyszer – ezúttal szombaton – is megpróbáltak bejutni a tállyai zsidó temetőbe. Ekkor azonban a Mazsihisz biztonsági őrei megakadályozták a bejutásukat a sírkertbe.

Szabó György még hozzátette: “szeretném kiemelni, hogy személyemben rendkívül fontosnak tartom a hasonló projektek lebonyolítását különös tekintettel arra, hogy számos nem zsidó ember vett részt a munkában. Feltételezem azt is, hogy az önkéntesek nagy része nem volt avval tisztában, hogy probléma van a munkavégzés időpontjával.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp