Izrael 2024-ben térhet vissza a Holdra

Ezúttal a sikeres landolás reményében, másodszor is megpróbálkozik az izraeli SpaceIL űrjárművet küldeni a Holdra. Az indulást 2024 első felében tervezik.

A Beresit elnevezésű izraeli űrszonda tavaly áprilisban ugyan elérte a Hold felszínét, a landolás azonban nem sikerült, a jármű a Holdra zuhant és darabokra tört. A projektért felelős SpaceIL nevű szervezet ezt követően úgy döntött, hogy miután kivizsgálják, mi történhetett, és levonják a megfelelő következtetéseket, újra megpróbálnak majd visszatérni a Holdra. Ezúttal sikeresen.

A Beresit 2 modellje

A Beresit 2 projektről a szervezet ma tett bejelentést az izraeli elnöki rezidencián. Eszerint egy új űrjárművet építenek, amely előreláthatóan 2024 első felében indulna el a Hold irányába. Az új terveket szignójával látta el Reuven Rivlin államelnök, illetve Jizhar Sai tudomány és technológia ügyi miniszter.

A bemutatott tervek szerint az új űrjármű három különböző egységből fog állni. Egy főjárműből, amiből két landoló egység fog kiválni. Ezek a Hold felszínének eltérő pontjaira érkeznének meg. A magyarázat szerint nem azért, hogy az egyik legalább biztosan célba érjen, hanem abból az okból, hogy különféle kísérleteket, eltérő időpontokban végre tudjanak hajtani. Eközben a főegység Hold-körüli pályára állna, és az égitest körül keringve éveken át végezne tudományos kutatásokat, illetve oktatási célokra lehetne használni izraeli és a világ más részén élő diákok számára.

Az oktatási céloknak megfelelően a Beresit 2 egy izraeli vezetésű nemzetközi projekt lenne, amely segítené, hogy a diákok jobban megismerjék a világűrt azáltal, hogy hozzáférést kapnának az űrszonda által begyűjtött adatokhoz. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen országokkal tervezne a SpaceIL együttműködést.

Azt viszont elárulták, hogy az űrjármű súlya 630 kg körül lesz, a két landoló egység egyenként nagyjából 120 kilót fog nyomni a landolás előtt, és 60 kg lesz a súlyuk a holdatérést követően. A projekt költségeit úgy 100 millió dollárra (29,5 milliárd forint) becsülik. Ennek 20 százalékát az izraeli kormány állja, a felét nemzetközi együttműködésekből tervezik majd összeszedni, ezek létrehozása az Izraeli Űrügynökség feladata lesz a Tudományos és Technológiai Minisztériumon belül. A fennmaradó összeg pedig magánadományokból fog beérkezni. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp