Tízrészes zsidóságismereti alapkurzus a Bét Orimmal

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség olyan tanfolyamot hirdet, amely felkészít a nővé/férfivá avatás szép szertartására és ennek révén bevezeti az érdeklődőket a zsidó hagyományba és bemutatja azt a közösséget, amelyhez felnőttként, saját döntésüktől vezetve csatlakozhatnak az érdeklődők. Az online sorozat 2021 január 7-én indul Vári György vezetésével, amelyen bárki részt vehet.

Sok, részben vagy teljesen zsidó családból származó fiatal felnőtt, gyermekei számára közösséget kereső családanya vagy családapa, a felmenői hite, története iránt egyre erősebben érdeklődő, idősödő ember keres utat Magyarországon a zsidó spiritualitás-hagyomány világába. Nekik szeretnénk segíteni, utat mutatni a zsidó vallás egyik legmélyebb szertartásához az élet fontos fordulópontján. Sohasem késő zsidó felnőtté válni.

Magyarországon nem szokás tudni, pedig igaz, hogy a reformzsidóság a legnagyobb létszámú zsidó vallási irányzat a Földön, milliós tömegek otthona, alighanem azért, mert hívei számára könnyen összeegyeztethető a vallási-spirituális elmélyülés a kortársi, modern életformával.

A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség ezért most olyan tanfolyamot hirdet, amely felkészít a nővé/férfivá avatás szép szertartására és ennek révén bevezeti az érdeklődőket a zsidó hagyományba és bemutatja azt a közösséget, amelyhez felnőttként, saját döntésüktől vezetve csatlakozhatnak az érdeklődők.

Ez a szertartás, amelyre 13 éves korban kerül sor, nagyon sok útkereső magyar zsidó életéből kimaradt – itt az idő és a lehetőség a pótlására, mindenkit várunk 13-tól 120 éves korig szeretettel.

A felkészítésnek lesz egy csoportos, bevezető szakasza 10-szer másfél órában, utána megkezdődik ki-ki egyéni felkészítése és néhány hónappal az első találkozás után sor is kerülhet az avatási szertartásokra, bár és bát micvákra.

Az online tanfolyamon bárki, minden kötelezettségvállalás nélkül részt vehet.

A TANFOLYAM CÉLJA ÉS TEMATIKÁJA

A tanfolyam a betérést és bár/bát micva avatást tervezők számára egy alapkurzus. Az alkalmak során a résztvevők  megismerik a bár/bát micvá szertartás jelentését, gyakorlatát, a Tóra-olvasás szerepét a szertartásban. Alapvető ismereteket szerezhetnek a háftárák mibenlétéről, a zsidó naptárról, illetve a Tóra könyveiről. Gyakorlati tudásként elsajátíthatják a héber ABC-t, tanulnak héberül olvasni és képessé válnak elolvasni a számukra kijelölt részt az aktuális hetiszakaszból.

A foglalkozások két részből épülnek fel, egyfelől alapvető elméleti ismereteket közvetítenek, másfelől a Tóra-olvasást gyakorolják be a bár/bát micvá szertartás idejére. Az első háromnegyed órában az elméleti kérdésekre, a második részben pedig a bármicvát megelőző gyakorlati ismeretek elsajátítására koncentrálnánk.

A tanfolyam részletes tematikája itt érhető el:

http://betorim.hu/wp-content/uploads/2020/11/Zsidosagismeret-Tanfolyami-t%C3%A9m%C3%A1k.pdf?fbclid=IwAR3eNhKI8LGZW-F6PYPx2QvpMwy11iJPC0uq47qSQl3JHTLLMkmnjIwuqrc

 Előadások menetrendje:

A csoportos bevezető előadásokra 10 alkalommal kétszer 45 percben, ZOOM-on kerül sor, az alábbi csütörtöki naponként este 18:00-19:30  között:

január 7, 14, 21, 28.

február 4, 11, 18, 25.

március 4, 11

Tanfolyamvezető: Vári György rabbihallgató.

 Részvételi díj:

  • a Bét Orim és a Szim Salom Hitközségek tagjai számára ingyenes
  • akik nem tagjai egyik közösségnek sem, azoknak a teljes kurzus díja: 15.000 Ft, amely egy összegben előre utalandó.
  • azon jelentkezők számára, akik a tanfolyamot követően reform Bár Micvá vagy Bát Micvá szertartásra jelentkeznek és azt sikeresen megtartják, a befizetett tandíjat visszatérítjük.

 Jelentkezés és információ: info@betorim.hu

 

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp