Egy arab sejk vásárolta meg az arabellenes szurkolókról ismert izraeli focicsapat felét

A Beitar Jeruzsálem labdarúgó klub 50 százaléka került az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektetőhöz. Kérdés, mit szólnak majd ehhez a saját rasszizmusukat nyíltan hirdető ultrák?

Történelmi megállapodás született tegnap Mose Hogeg, az izraeli Beiter Jeruzsálem focicsapat tulajdonosa és az Abu Dhabi uralkodócsalád egyik tagja, Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk között. A megállapodás értelmében a sejk megvásárolta a klub 50 százalékos tulajdonrészét, és az elkövetkező tíz évben 300 millió sékelt (nagyjából 27,5 milliárd forint) fog befektetni a csapatba. A fia pedig az igazgatótanács tagja lesz, sőt egyes értesülések szerint a klub alelnöki pozícióját is megkaphatja.

Mose Hogeg (középen) és Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk (jobb oldalon)

Az izraeli üzletember, Hogeg 2018-ban vásárolta meg a jeruzsálemi focicsapatot, amely az egyik legnépszerűbb, de messze nem a legeredményesebb futballklub Izraelben. Az 1936-ban alapított Beitar Jeruzsálem eddig hat bajnoki címet tudott szerezni, a legutóbb 2008-ban. A remek befektetéseiről ismertté vált Hogeg azonban remek üzleti lehetőséget látott a csapat megvásárlásában. Majd az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött békemegállapodásban, amely megnyitotta az utat az izraeliek számára az olajmonarchia befektetői felé.

Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk pedig az Emirségek egyik legjelentősebb befektetőjének számít, ezen kívül igen aktív filantróp tevékenységéről is ismert. A sejk egy izraeli lapnak úgy nyilatkozott, hogy szerinte eljött az ideje annak, hogy a két nép félretegye a korább vitákat, és ehelyett saját jólétének előremozdításán munkálkodjon. Már több száz évvel ezelőtt is éltek együtt békében zsidók és muszlimok az Emirátus területén, ezért Al Nahyan nem látja akadályát annak, hogy ez ne ismétlődhetne meg éppen most.

Mose Hogeg azt nyilatkozta, hogy azért kötött megállapodást az arab országból érkező befektetővel, mert úgy látta, hogy ez a klub érdekét szolgálja. A Beitar a sejktől kapott összeget elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére, az utánpótlás nevelésére, illetve olyan játékosok megvásárlására fogja költeni, akikben potenciált lát a jövőre nézve.

A megállapodás egyik nagy kérdése az volt, hogy mi lesz a klub fanatikus ultracsoportjának, az arabellenességét és rasszizmusát nyíltan hirdető La Familiának a reakciója arra, hogy egy arab muszlim tulajdonosa lett szeretett csapatuknak. A Beitar Jeruzsálem szurkolóinak keménymagja eddig ugyanis arra volt büszke, hogy az ő csapatukban nem játszanak muszlimok, és azt is megmutatták, hogy mire képesek, amikor a tulajdonosok nem az ő elvárásaik szerint irányítják a klub ügyeit.

Rasszista izraeli szurkolókról készült dokumentumfilm nyerte meg a legrangosabb tévés díjat – Kibic Magazin

A jeruzsálemi futballcsapat rasszista drukkereiről szóló alkotás kapta idén a legjobb politikai dokumentumfilmnek járó Emmy-díjat. A film azt mutatja be, hogyan képes egy hangos és szélsőséges kisebbség felülkerekedni a csendes többségen. A Forever Pure (Mindörökké tiszta) című izraeli film nyerte el idén a legjobb politikai dokumentumfilmeknek járó Emmy-díjat.

Nemrég egy dokumentumfilm is készült arról az esetről, amikor 2013-ban két muszlim csecsen focistát igazolt le a klubvezetés. A játékosok mellé külön biztonsági őröket kellett fogadni a folytonos fenyegetések miatt, néhány szélsőséges szurkoló pedig még a Beitar irodáit is felgyújtotta, hogy így fejezze ki nemtetszését a muszlim focisták leigazolásával szemben. A játékosoknak végül távozniuk kellett a csapattól.

Hogeg ennek ellenére már a változás szeléről beszél, és remek lehetőségnek látja a sejkkel való megállapodást arra is, hogy végleg leszámoljon a rasszizmussal a csapat szurkolói körében. Jó példának hozta a Beitar egyik nigeri játékosát, Ali Mohamedet, aki tavaly nyáron került a csapathoz. A La Familia fanatikusai tiltakoztak ugyan ellene, és kezdetben a klubvezetés is azt állította, hogy neve ellenére Mohamed keresztény vallású, ám azután sem történt semmi, hogy kiderült, mégiscsak egy muszlim focistáról van szó. (Haaretz, Kan)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp