Az amerikai legfelsőbb bíróságra került a magyar holokauszt-túlélők ügye

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A bíróság arról fog dönteni, hogy lehet-e az Egyesült Államokban tárgyalni egy Magyarország ellen indított pert.

Két olyan üggyel is foglalkozott a tegnapi napon az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága, amelyeket a holokauszt-túlélők és családtagjaik indítottak két európai ország, Németország és Magyarország ellen. Mindkét per a holokauszt idején elkobzott vagyonok visszaszerzésére irányul.

Az amerikai legfelsőbb bíróság épülete

A magyar állam, illetve a MÁV elleni pert 2010-ben 14 holokauszt-túlélő indította annak érdekében, hogy kártérítést kapjanak a tőlük és családjuktól 1941-ben elkobzott vagyonért. A felperesek akkor 1,4 milliárd forintnak megfelelő összegű vagyoni kártérítést követeltek.

A magyar állam álláspontja az, hogy Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk. Korábban már több amerikai bíróságon is tárgyalták az ügyet, de vagy ejtették a keresetet arra hivatkozva, hogy amerikai bíróságon ilyen pert nem lehet lefojtatni, vagy a magyar állam ügyvédei fellebbeztek. Így került végül az ügy a legfelsőbb bíróságra.

A Telex most arról ír a CNN tudósítása kapcsán, hogy Amerikában létezik egy olyan szövetségi törvény, amely lehetőséget ad a külföldi kormányok ellen irányuló perekre, ha az adott országok megsértették a nemzetközi jogot. Az USA igazságügyi minisztériuma ugyanakkor Németország és Magyarország ügyvédei mellett áll, azt állítva, hogy ezeket az ügyeket el kell utasítani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp