Az amerikai legfelsőbb bíróságra került a magyar holokauszt-túlélők ügye

A bíróság arról fog dönteni, hogy lehet-e az Egyesült Államokban tárgyalni egy Magyarország ellen indított pert.

Két olyan üggyel is foglalkozott a tegnapi napon az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága, amelyeket a holokauszt-túlélők és családtagjaik indítottak két európai ország, Németország és Magyarország ellen. Mindkét per a holokauszt idején elkobzott vagyonok visszaszerzésére irányul.

Az amerikai legfelsőbb bíróság épülete

A magyar állam, illetve a MÁV elleni pert 2010-ben 14 holokauszt-túlélő indította annak érdekében, hogy kártérítést kapjanak a tőlük és családjuktól 1941-ben elkobzott vagyonért. A felperesek akkor 1,4 milliárd forintnak megfelelő összegű vagyoni kártérítést követeltek.

A magyar állam álláspontja az, hogy Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk. Korábban már több amerikai bíróságon is tárgyalták az ügyet, de vagy ejtették a keresetet arra hivatkozva, hogy amerikai bíróságon ilyen pert nem lehet lefojtatni, vagy a magyar állam ügyvédei fellebbeztek. Így került végül az ügy a legfelsőbb bíróságra.

A Telex most arról ír a CNN tudósítása kapcsán, hogy Amerikában létezik egy olyan szövetségi törvény, amely lehetőséget ad a külföldi kormányok ellen irányuló perekre, ha az adott országok megsértették a nemzetközi jogot. Az USA igazságügyi minisztériuma ugyanakkor Németország és Magyarország ügyvédei mellett áll, azt állítva, hogy ezeket az ügyeket el kell utasítani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp