5 antiszemita kijelentés a világ egyik leghíresebb gyerekkönyvírójától

Számos cikk jelent meg az elmúlt napokban azzal kapcsolatban, hogy Roald Dahl családja elnézést kért az író korábbi antiszemita kijelentéseiért. Mi megnéztük, miket is állított a világhírű brit gyerekkönyvíró.

Roald Dahl, akinek többek között a Charlie és a csokigyár, a Barátságos óriás és a Danny, a szupersrác című mesekönyveket köszönhetjük, 30 éve, 1990-ben halt meg. Azonban az örökösök azóta is  jól keresnek a könyvek jogdíjaiból.

Roald Dahl

Nemrég a Sunday Times, majd több magyar hírportál is megírta, hogy az író hivatalos weboldalára rövid bocsánatkérés került ki antiszemita kijelentéseiért, amelyek éles ellentétben állnak a mesékben hirdetett értékekkel. Először az antiszemita kifejezés nem szerepelt a közleményben, később – feltehetőleg az ezzel kapcsolatos észrevételeknek köszönhetően – ezt módosították a weboldal tulajdonosai.

Our Purpose

We are committed to sharing the positive message at the heart of all Roald Dahl stories – that the world can be tough but, with a combination of imagination, determination and heart, everyone, no matter how small and powerless they feel, possesses the strength to determine their own wonky story.

De akkor lássuk, miket is mondott a gyerekek által annyira kedvelt író a zsidókról:

„A zsidó karakterben van valami, ami gyűlöletet ébreszt az emberben, talán ez amiatt van, hogy a zsidókban nincs semmi nagyvonalúság a nem-zsidókkal szemben. Mindig van valami oka, ha nem kedvelünk egy népcsoportot. Hitler sem véletlenül őket választotta ki. Ráadásul, ha engem vagy másokat állítottak volna be azokban a sorokba, amelyeknek a végén a gázkamrák lettek volna, biztosan tettem volna valamit, de a nép mindig is olyan szubmisszív volt.”

„Vállalom, hogy Izrael-ellenes vagyok, és igen, antiszemita is lettem az utóbbi időben.”

A Literary Review számára írt egyik könyv-recenzióban nagyhatalmú amerikai zsidó bankárokra utal, és azzal vádolja az USA kormányát, hogy nagy mértékben a zsidó pénzügyi intézmények diktálnak neki.

Izraeli libanoni katonai akciójával kapcsolatban azt mondta, azért csinálnak belőle ekkora ügyet, mert a médiát alapvetően zsidók irányítják és nem-zsidó kiadók nincsenek a piacon.

Egy másik helyen azt nyilatkozta, szintén a libanoni háborúról: „elgondolkodtató, milyen emberek is ezek az izraeliek. Ma is hasonló a helyzet, mint a jó öreg Hitler és Himmler idejében”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp