Több mint 85 év után kerülnek vissza a zsidó nevek a német oktatásába

D, mint David. Újra megjelenhetnek a zsidó nevek a német ABC tanításában, miután a ’30-as években a nácik eltávolították azokat a tanagyagból.

Németország azt tervezi, hogy visszaállítja azt a weimari időszakban használt betűzési rendszert, amelyben a betűket magyarázó nevek között zsidó gyökerűek is fellelhetők voltak. A nácik 1934-ben eltávolították a zsidó neveket a táblázatból, és azóta is a zsidótalanított változatból tanulták a német diákok az egyes betűket.

A D betűnél például a David nevet Dorára változtatták, a Nathanból pedig Nordpol (északi sark) lett. Hiába volt oktatási reform 1950-ben, a régi nevek nem kerültek vissza a tananyagba. Egészen mostanáig.

Michael Blume, Baden-Wuerttemberg állam antiszemitizmus-biztosa nemrég amellett kezdett kampányolni, hogy kerüljenek vissza a zsidó nevek a német ABC-oktatásba. A Német Szabványügyi Intézet egyik bizottsága pedig úgy döntött, hogy helyt hagy Blume kérelmének, és 2021 szeptemberétől visszatérnek a zsidó nevek a betűtanításba.

Igaz, ez csak egy ideiglenes jóvátételnek számít majd, egy évre rá ugyanis az egész rendszert frissítik, és a betűtáblázatba városnevek kerülnek majd. Blume azonban úgy véli, hogy a náci táblázatot egyszerűen nem lett volna szabad tovább használni.

„Ez egy szép gesztus arra az évre, amikor a zsidók megjelenésének 1700. évfordulóját ünnepeljük Németországban” – mondta egy helyi lapnak. Németországban egy nagyobb rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni annak a 321-ből származó dokumentumnak a keletkezését, amely az első írásos emléke Köln zsidó közösségének. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp