Több mint 85 év után kerülnek vissza a zsidó nevek a német oktatásába

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

D, mint David. Újra megjelenhetnek a zsidó nevek a német ABC tanításában, miután a ’30-as években a nácik eltávolították azokat a tanagyagból.

Németország azt tervezi, hogy visszaállítja azt a weimari időszakban használt betűzési rendszert, amelyben a betűket magyarázó nevek között zsidó gyökerűek is fellelhetők voltak. A nácik 1934-ben eltávolították a zsidó neveket a táblázatból, és azóta is a zsidótalanított változatból tanulták a német diákok az egyes betűket.

A D betűnél például a David nevet Dorára változtatták, a Nathanból pedig Nordpol (északi sark) lett. Hiába volt oktatási reform 1950-ben, a régi nevek nem kerültek vissza a tananyagba. Egészen mostanáig.

Michael Blume, Baden-Wuerttemberg állam antiszemitizmus-biztosa nemrég amellett kezdett kampányolni, hogy kerüljenek vissza a zsidó nevek a német ABC-oktatásba. A Német Szabványügyi Intézet egyik bizottsága pedig úgy döntött, hogy helyt hagy Blume kérelmének, és 2021 szeptemberétől visszatérnek a zsidó nevek a betűtanításba.

Igaz, ez csak egy ideiglenes jóvátételnek számít majd, egy évre rá ugyanis az egész rendszert frissítik, és a betűtáblázatba városnevek kerülnek majd. Blume azonban úgy véli, hogy a náci táblázatot egyszerűen nem lett volna szabad tovább használni.

„Ez egy szép gesztus arra az évre, amikor a zsidók megjelenésének 1700. évfordulóját ünnepeljük Németországban” – mondta egy helyi lapnak. Németországban egy nagyobb rendezvénysorozattal tervezik megünnepelni annak a 321-ből származó dokumentumnak a keletkezését, amely az első írásos emléke Köln zsidó közösségének. (Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp