Prőhle Gergely: Mindenki jobban jár azzal, ha Demeter marad a PIM főigazgatója

A Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója, Prőhle Gergely arról beszélt, hogy leváltása után Demeternél sokkal radikálisabb jelöltek is szóba kerültek.

Nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki Demeter Szilárd, a PIM jelenlegi főigazgatójának azon kijelentései, amelyben Soros Györgyöt a Führerhez, a magyarokat és a lengyeleket a 2. világháború alatt üldözött zsidókhoz hasonlította.

Ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely az ATV-nek adott interjúban elmondta, szerinte az eset komplikált, egy nemzeti intézmény főigazgatója ilyet nem mondhat, de egy blogger vagy független értelmiségi igen.

A PIM volt főigazgatója szerint a kormány a jobboldali politikai szélsőségeseket is meg akarja szólítani, ennek köszönhető a radikális kommunikáció, ám ez nagy kockázatokkal jár. Azt reméli, hogy az elmúlt hét eseményei bizonyos értelemben az ő igazát mutatják.

Prőhle szerint leváltása után az utódkeresés kérdésében illetékes miniszter furcsa jelöltekkel állt elő, akik között voltak jobboldali radikális figurák is, ebből lett elege Orbán Viktornak, és ezért nevezték ki végül Demeter Szilárdot.

Hangsúlyozta: a múzeum az egyik legtekintélyesebb magyar közgyűjtemény, ugyanazok a kollégák dolgoznak ott ma is, mint akik az ő irányítása alatt, Demeter minimálisan sem nyúlt bele a tevékenységbe, mindenki a helyén maradt, még a kiadványok dizájnja sem változott.

Prőhle Gergely szerint ha komolyan vehetjük Demeter Szilárd levelét, amelyben szilenciumra inti magát, akkor az intézmény és mindenki jobban jár, ha Demeter a pozícióban marad, mint ha újabb “totó” kezdődik, hogy vajon melyik “futóbolond” lesz a főigazgató. Demeternek ugyanakkor szerinte nagyon komolyan kell vennie azt, amit megígért.

Kapcsolódó cikkünk:

A kormány nem meneszti a gázkamrázva sorosozó Demeter Szilárdot – Kibic Magazin

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint Demeter már elismerte, hogy hibázott, írását visszavonta. Közben egyre többen követelik a kormánybiztos, múzeumigazgató lemondását. Már közel húszezren írták alá azt a nyílt levelet, amelyben Demeter Szilárd távozását követelik a közéletből. A kormányt viszont úgy tűnik egyelőre nem hatotta meg a tiltakozás, legalábbis a mai parlamenti vitában Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kiállt a kormánybiztos mellett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp