Sátoraljaújhelyen eszkalálódott a kettészakadt szatmári haszidok konfliktusa

A híres újhelyi rebbe, Teitelbaum Mózes sírja feletti kontroll került a megosztott haszid mozgalom vitájának fókuszába.

Sátoraljaújhelyen található Teitelbaum Mózesnek, a szatmári rebbéket is adó rabbidinasztia atyjának síremléke. Az 1841-ben elhunyt csodarabbi a legenda szerit még a gyermek Kossuth Lajost is meggyógyította, amikor édesanyja elvitte hozzá. Az újhelyi rebbe azt is előre látta, hogy nagy jövő vár a fiatal Kossuthra.

Szatmári haszidok imádkoznak Teitelbaum Mózes sírjánál 2015-ben, a csodarabbi halálának 175. évfordulóján (Fotó: Vajda János/MTI)

A Teitelbaum rabbi sírját magában foglaló temető egészen 1999-ig a Mazsihisz tulajdonában volt, ekkor a hitközség a tulajdoni hányad 95 százalékát egy megállapodás keretében átadta a Chevre Kadishe of Congregation Yetev Lev D’ Satmar elnevezésű New York-i szervezetnek. Így a sír ápolása és őrzése a szatmári haszidokhoz került.

A Népszava most arról számolt be, hogy a sátoraljaújhelyi sír körül komoly nézeteltérés alakult ki a rebbe két dédunokája által vezetett közösségek között. Történt ugyanis, hogy a csodarabbi unokája, Teitelbaum Mózes szatmári rebbe a halálos ágyán nem elsőszülött fiát, Aaront, hanem egy másik gyermekét, Zalmant jelölte meg örökösének, így ő vezethette tovább a Brooklynban élő szatmári haszidok közösségét. Ezt azonban Aaron nem fogadta el, és követőivel 2006-ban egy másik szatmári közösséget alapított a New York közelében lévő Monroe városában.

Teitelbaum Mózes magyarországi sírjának kezelése viszont megmaradt az eredeti közösségnél, hiszen a szervezet, amely megállapodást között a Mazsihisszel hozzájuk tartozott. A sír ápolását egy helyi férfire, Varga Elek Istvánra bízták, aki a Népszavának elmesélte, hogy két évvel ezelőtt, amikor be akart menni az épületbe, azzal szembesült, hogy éppen zárcsere zajlik, és biztonsági őrök állják el az útját. Amikor kihívta a rendőrséget, kiderült, hogy időközben a monroe-i közösség is bejegyzett egy Chevre Kadishe of Congregation Yetev Lev D’ Satmar nevű szervezetet, és erre hivatkozva átvette a kontrollt a temető felett.

A brooklyni közösség ekkor birtokvédelmi eljárást indított, a sátoraljaújhelyi jegyző pedig ennek még 2018 októberében helyt is adott, megállapítva, hogy a két szervezet címe különbözik, ezért a Zalman Teitelbaum által vezetett közösséget illeti a temető birtoklása. A monroe-i csoport ugyan először megtámadta a bíróságon a jegyző döntését, de végül elálltak a pertől, így a döntés most jogerőre emelkedett.

Ennek köszönhetően Varga Elek István és kolléganője ezen a kedden a rendőrség segítségével be tudott menni az épületbe. Az újhelyi rebbe nyugvóhelye körüli vita azonban még így sem zárult le, jelenleg ugyanis két gondnok és biztonsági szolgálat felügyeli a csodarabbi sírját. Ezt a helyzetet a brooklyni közösség további jogi lépésekkel próbálja majd feloldani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp